Merkelova sa Tačijem: Dijalog Beograda i Prištine nije jednostavna tema

0
523

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se danas s kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem u Berlinu i poručila da sporazumi koji su postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine moraju da se sprovedu, javlja Radio slobodna Evropa.

Kako se navodi, Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da su odnosi Beograda i Prištine “glavno pitanje na evropskom putu dvije zemlje”.

Merkel je istakla da to “nije laka tema”, ali je ocijenila da je bilo pomaka po tom pitanju.

Najavila je i da će o odnosima Beograda i Prištine biti riječi i na Samitu u Sofiji.

Govoreći o bilateralnim odnosima Prištine i Berlina, Merkel je ocijenila da su oni dobri.

Njemačka kancelarka smatra da je Kosovo “dosta toga” postiglo od kada je proglasilo nezavisnost i da je napredovalo na putu ka EU, ali je naglasila da još postoje problemi i izazovi koji nisu riješeni.

Kao izazove pomenula je vladavinu zakona, borbu protiv korupcije i veliku nezaposlenost.

Kosovski predsjednik Hašim Tači poručio je da je Priština spremna da otvori “konačno poglavlje” sa Beogradom kako bi se postigao “zakonski obavezan sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”.

“Znam da konačna faza dijaloga neće biti laka ni za Kosovo, ali ni za Srbiju. Ali, nema drugog puta za napredak, ni za Kosovo, ni Srbiju, osim dijaloga i sporazuma.

Zajedno treba da pronađemo način da postignemo jedan konačan sporazum, koji će okončati tragičnu istoriju i otvoriti put mira i pomirenja izmedu naših naroda, kaže Tači i dodaje da cijeli proces treba da se završi recipročnim priznanjem.

PODIJELI