Šakali, stanovnici prnjavorskog lovišta!

0
620
????????????????????????????????????

Šakal ili čagalj je sisar i pripada porodici pasa (lat. Canidae). Jedna od vrsta je zlatni šakal (lat. Canis aureus) koji ima 13 podvrsta. Autohtona podvrsta na Balkanu je evropsko-maloazijski šakal (lat. Canis a. moreoticus). Zlatni šakal rasprostranjen je i na terenima lovišta u Republici Srpskoj, među kojima se ne izdvaja ni prnjavorsko. Vrlo je prilagodljiva vrsta koja se hrani raznom vrstom hrane. Reproduktivna sposobnost posebno je izražena i veoma brzo povećavaju brojnost.

U lovištu kojim gazduje LU „Borik“ Prnjavor, u poslednjih nekoliko sezona primijećeno je prisustvo šakala. Zabilježeno je i nekoliko odstrela istih, ali su se brojke vezale za pojedinačne slučajeve i nije dovodilo do bojaznosti za plemenitu divljač, što sada nije slučaj. U lovnoj sezoni 2015/16 odstrijeljeno je ukupno 6 šakala.

Posljednji podvig prnjavorskih lovaca bio je u nedjelju, sedmog februarskog jutra, kada su uspjeli odstrijeliti dva šakala na terenu sekcije Gornja Mravica. Ekipa iskusnih lovaca na predatore ni ovaj put nije zakazala, srećni strijelci bili su Miodanić Ranko i Prgonjić Duško. Pored njih ekipu su sačinjavali Prgonjić Miloš, Prgonjić Oliver, Miodanić Duško, Simić Boban, Pupovac Miloš, Vidović Robert, Vidović Arbert, Đurić Miladin te pioniri Vidović David, Vidović Uglješa i Vidović Miloš. /Prnjavor.info – Duško Miodanić/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here