Sakib Mahmuljin predložen za počasnog građanina Zenice

0
309

Osumnjičeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin predložen je, između ostalih, za počasnog građanina Zenice.

Na sjednici Skupštine zeničko-dobojskog kantona, koja je za sutra zakazana, među predloženim građanima za Plaketu počasnog građanina našao se Mahmuljin, penzionisani general tzv. Armije BiH, kojem se u Sudu BiH dokazuje krivica za zločine u Vozući, prenosi RTRS.

Mahmuljinu, komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, bio je podređen zloglasni odred El Mudžahid, za čije je monstruozne zločine u Vozući Haški tribunal presudio Rasima Delića.

Na proterivanju Srba iz 30 sela južnog Ozrena i Vozuće u ofanzivi drugog i trećeg korpusa tzv. Armije BiH, 10. septembra 1995. godine Sakibu Mahmuljinu i Seadu Deliću čestitao je lično Alija Izetbegović. Snimci jasno pokazuju i prisustvo mudžahedina, koji ravnopravno učestvuju u raportiranju vrhovnom komandantu.

U ofanzivi 23.000 Alijinih ratnika, na 2.500 boraca Vojske Republike Srpske, ubijeno je 450 boraca i civila, 412 vodilo se kao nestalo, a do danas je nepoznata sudbina 129 Vozućana.

U Stogu kod Crkve pronađena je masovna grobnica, od kojih je 19 tijela obezglavljeno.

“Nakon 24 godine pitamo Sakiba Mahmuljina i sve relevantne gdje su 64 zarobljena u Kamenici, Borovicama, koji su živi zarobljeni i čiji se trag gubi”, rekao je predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Doboj Zoran Blagojević.

Grupa građana i odbornika Zeničko-dobojskog kantona, kao i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, obrazloženjem besramnog predloga Mahmuljina za Plaketu počasnog građanina, bacili su im so na rane.

Za zločine u Vozući sramotnom kaznom od tri godine presuđen je komandant tzv. Armije BiH Rasim Delić, navela je RTRS.

Dok se komandna odgovornost Sakiba Mahmuljina, direktno nadređenog odredu El Mudžahid, dokazuje pred Sudom u Sarajevu, iz radikalnih zeničkih SDA krugova, prema mišljenju stručnjaka za bezbjednost Dževada Galijaševića, pravosuđu se šalje jasna prijeteća poruka.

“U Zenici su shvatili da taj predmet ne ide dobro i da bi Sakib Mahmuljin mogao biti osuđen za te teške ratne zločine afro-azijskog smeća na Vozućoj i požurili su prije nego što bi Šefik Džaferović bio optužen za te iste zločine”, istakao je Galijašević.

PODIJELI