Saobraćaj otežan i usporen zbog snijega

0
304

Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji Bih zbog snijega odvija otežano i usporeno, posebno u višim planinskim predjelima i preko prevoja.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske izdvajaju putne pravce Sarajevo – Rogatica preko Romanije, Trnovo – Foča preko prevoja Rogoj, Mrkonjić Grad – Miliništa, Tisovac – Kneževo – Ugar, Kola – Stričići – Čađavica, Šipovo – Strojice.

Neprohodan je regionalni put Ulog – Klanci, preko prevoja Morine, zbog smetova.

Iz AMS apeluju da vozači budu oprezni na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice – Laktaši u Laktašima, saobraćaj se preusmjerava obilaznim putevima u neposrednoj blizini.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto-put, iz pravca Gradiške na petlju Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke vozila se kod Hotela “Ćubić” preusmjeravaju na auto-put, iz pravca Prnjavora na petlju Drugovići, a iz pravca Srpca na petlju Laktaši.

Iz AMS Republike Srpske preporučuju vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put “Deveti januar” i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Zbog radova u tunelu Brčigovo na dionici magistralnog puta Sastavci – Ustiprača izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dinici magistralnog puta Krupac – granica Republike Srpske /Bogatići/ na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

Na dionicama puteva međuentitetska linija Hrgovi – Donji Blaževac – Lončari -međuentitetska linija Lepnica i međuentitetska linija Stanić Rijeka – Doboj – međuentitetska linija Karuše kreće se prevoz vangabaritnog tereta pa vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik – Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom trakom, a svim učesnicima u saobraćaju preporučuje se da koriste alternativne pravce.

Na regionalnom putu Površnice – Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima od 7.00 do 17.00 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Ukrina – Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i drugog mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog klizišta jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se zbog klizišta odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog klizišta, na lokalnom putu Svodna – Brezici, na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvija jednom trakom.

U Banjaluci će danas zbog održavanja humanitarne trke povodom Dana Republike Srpske pod nazivom “Trčimo za Srpsku, Pošte Srpske 2021”, u vremenu od 8.00 do 14.00 časova biti obustavljen saobraćaj na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića /Trg Krajine/, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice te ulice sa Alejom Svetog Save.

Na području jugozapadnog dijela Federacije BiH jaki udari vjetra formiraju snježne nanose.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu “Јasen” na putu Prozor – Јablanica.

Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na pravcima Vitez – Travnik, Stupari – Živinice, Živinice – Banovići, Drvar – Bosansko Grahovo, Gromiljak – Blažuj i Šuica – Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Granični prelaz Metaljka prema Crnoj Gori otvoren je u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.

Državljani BiH mogu da uđu u Srbiju sa negativnim pi-si-ar testom, ne starijim od 48 časova. Tranzit za BiH državljane ograničava se na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Srbije.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri zemlje.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan PCR test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Otvoreni su granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni pi-si-ar, “Elisa” ili “Eclia” test star maksimalno 72 časa.

/SRNA/

PODIJELI