SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

0
806

Vezano za dvije saobraćajne nesreće koje su se dogodile u posljednjih nekoliko dana, a koje su podrazumijevale udar motornih vozila u potapajuće stubiće postavljene u glavnoj ulici, Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava javnost o sljedećem:

2018. godine opština Prnjavor je aplicirala kod Agencije za bezbjednost saobraćaja sa projektom „Ugradnja potapajućih stubića u zoni privremene zabrane saobraćaja u ulici Svetog Save“, sa ciljem povećanja bezbjednosti kretanja pješaka u vremenu zabrane saobraćaja za motorna vozila, u navedenoj ulici, u periodu od 17:00 do 24:00 časa. Projekat je prihvaćen od strane Agencije za bezbjednost saobraćaja, koja je za tu namjenu izdvojila određena finansijska sredstva, a sa ciljem povećanja bezbjednosti saobraćaja, odnosno pješaka.

Od momenta postavljanja potapajućih stubića, dana 24.10.2019. godine, pa do danas, svi kvarovi na potapajućim stubićima su prouzrokovani oštećenjima izazvanim od strane nesavjesnih vozača, te direktnog kontakta između vozila i pojedinačnog stubića. Netačni su navodi pojedinih medija da stubići izlaze nenadano i nepredviđeno. Podizanje i spuštanje stubića definisano je vremenskim intervalom koji određuje astro relej na osnovu geografskog položaja širine i dužine. Odnosno, u pitanju je pouzdan elektronski sistem ugrađen od strane firme koja posjeduje svu dokumentaciju za distribuciju i ugradnju istog.

Kada je u pitanju nesreća koja se dogodila danas, u ranim jutarnjim časovima, Odjeljenje za stambeno komunalne poslove navodi da je stubić ostao u podignutom položaju zbog kvara uzrokovanog prethodnom nesrećom, od 6.6.2020. godine, kada je vozač u 17 časova i nekoliko minuta udario u podignute stubiće, što potvrđuju i snimci video nadzora.

/Opština Prnjavor/

PODIJELI