Sarajevo i Tuzla najzagađeniji gradovi

0
690

Zagađenost vazduha i jutros je povišena u pojedinim gradovima Federacije BiH, a najzagađeniji su Sarajevo i Tuzla gdje je kvalitet vazduha ocijenjen kao nezdrav, podaci su internet stranice “Zrak.ekoakcija”.

Prema mjerenjima obavljenim u 7.00 časova, indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu iznosio je 192, a u Tuzli 154.

Zagađenost vazduha ovog nivoa može pojačati simptome i intenzitet bolesti kod osoba sa respiratornim oboljenjima poput astme, a povećava i vjerovatnoću negativnih posljedica po respiratorne organe svih građana.

Oboljelima od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnicama, djeci i starijima preporučuje se da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju, a i ostalima se savjetuje da izbjegavaju veća naprezanja tokom boravka na otvorenom.

Nezdrav vazduh za osjetljive grupe registrovan je u Zenici i Jajcu sa indeksom 114, odnosno 101, dok je u Ilijašu, Goraždu i Lukavcu vazduh bio umjereno zagađen.

Dobar kvalitet vazduha jutros je registrovan u Banovićima sa ideksom 21.

Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u Federaciji BiH.

(Srna)

PODIJELI