Vapaj za radnicima: Poslodavci iz BiH ne mogu se nositi sa uslovima u Njemačkoj

0
820

Poslodavci širom Bosne i Hercegovine, zbog već odavno prisutnog problema odlaska radne snage u inostranstvo, muku muče kako zadržati postojeće ili pronaći nove radnike.

Sve je kritičnija situacija u trgovinama, pekarama i manjim firmama, gdje se za mjesec rada u Sloveniji ili Njemačkoj može zaraditi četiri puta više nego u BiH.

Kako je rekao Mahir Semić, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije BiH, zbog toga su sve češće slike trgovina, ugostiteljskih i sličnih objekata oblijepljenih oglasima ispisanim pozivima poslodavaca za prijem radnika. Mnogi, kako kaže, nude i bolju platu i prijavu, što je ranije bilo skoro nezamislivo.

– Živim u Zenici i primijetio sam da na svakoj drugoj radnji stoji natpis: “Tražim radnika ili radnicu.” Ranije se na jedan oglas u trgovini prijavljivalo skoro 3.000 radnika, a danas nema nikoga, jer je do sada praksa bila da se isplaćuje minimalac – kaže Semić.

Visoki nameti

Alem Smajlović, vlasnik jedne sarajevske trgovine, potvrdio je da ga je samo prošle godine napustilo čak osam radnica.

– Osam puta sam objavljivao oglas tražeći radnicu. Ljudi nakon mjesec-dva daju otkaz. Sve su radnice bile prijavljene, čak sam im i povećavao platu, ali ne možemo se mi boriti s uslovima u Njemačkoj ili u drugim zemljama Evropske unije. Nameti su visoki, moramo i mi od nečega živjeti – objašnjava svoju situaciju Smajlović.

Hrvatska firma odvodi 1.000 radnika

– Iz Hrvatske nam je došla firma koja traži 1.000 radnika koje će zaposliti na šest mjeseci. Osigurali su im prevoz, povratnu kartu, hranu, osam sati rada, a plata je 700 evra. Sve prekovremeno se, naravno, plata. Hrvatski poslodavci ovih dana zaključuju ugovore s našim ljudima i oni će otići – napominje Semić, piše Avaz.

(Srpskainfo)

PODIJELI