Šarović: Uskoro sastanci o ukidanju taksi prištinske vlasti

0
391

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je da su u toku intenzivne pripreme za sastanke eksperata iz BiH i Kosova na kojima bi trebalo da se postigne dogovor o stavljanju van snage odluke o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz BiH.

“Umjesto da uvodimo kontramjere, što ne bi koristilo nikome, stvorili smo uslove da se problemi rješavaju na stručnom nivou, jer je naš primarni cilj da zaštitimo domaće privrednike koji posljednjih mjeseci ne mogu da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine i spriječimo dalje štete”, izjavio je Šarović Srni.

On je dodao da se ishod ovih sastanaka ne može predvidjeti, te dodao da je važno da su prištinske vlasti pristale na pregovore.

Prištinska vlast je početkom novembra prošle godine usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH.

Ova mjera podrazumijevala je taksu od deset odsto na sve proizvode koji se uvoze na teritoriju samoproglašenog Kosova, a porijeklom su iz Srbije i BiH, da bi krajem novembra taksa povećana na 100 odsto.

Ministar inostranih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da se ne može odbiti zahtjev SAD za ukidanje carina na proizvode iz BiH i Srbije.

PODIJELI