BBC: Putin upozorava Zapad, Srbija mu sprema dobrodošlicu

0
523

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorava Zapad na Balkan, dok mu Srbija priprema raskošnu dobrodošlicu, piše danas britanski servis BBC uoči Putinove posjete Beogradu.

Putin, kako se navodi, predvodi moćnu delegaciju u posjeti Srbiji sa ciljem da “zacementira” saradnju sa Srbijom koja želi da se pridruži Evropskoj uniji.

Uoči posjete, podsjeća britanski servis, Putin je optužio neke zapadne zemlje za “destabilizaciju” Balkana.

U tekstu se postavlja pitanje zašto Srbija nastavlja da demonstrira svoje prijateljstvo sa Rusijom, ako je toliko odlučna da se priključi EU i dodaje da se igranjem na kartu veza sa Moskvom apeluje na konzervativno-nacionalističku podršku predsjedniku Vučiću i SNS.

To, kako se dodaje, naglašava i slovenski, pravoslavni hrišćanski karakter zemlje, iako je smjer puta Srbije prema Zapadu.

To takođe pomaže Vučiću da tvrdi da politika koja približava Srbiju članstvu u EU, poput normalizacije odnosa sa Kosovom, nije nametnuta od strane Brisela, već je racionalan izbor kako bi se poboljšao život građana, navodi BBC.

BBC smatra da dolazak Putina u Srbiju opominje EU da ne treba olako da uzima lojanost Srbije.

Sa druge strane, Vladimir Putin će nesumnjivo uživati zbog nelagodnosti zapadnih diplomata dok posmatraju kako vodeći kandidat za članstvo u EU prostire crveni tepih, zaključuje BBC.

(Tanjug)

PODIJELI