Savjet Evrope usvojio Rezoluciju o BiH, odbijeni amandmani iz RS

0
750

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je večeras u Strazburu Rezoluciju o BiH u predloženoj formi, koja, prema riječima člana parlamentarne delegacije BiH u parlamentu Savjeta Evrope Milice Marković, predstavlja pretočenu priču sarajevskog političkog miljea.

“Moja dva amandmana koje sam uložila na problematizovanje entitetskog glasanja koje je postavljeno kao problem za pravnu reformu u BiH, Dan Republike Srpske i problem što Republika Srpska nije registrovala vojnu imovinu na ime BiH kao svojinu odbili su Monitoring komitet i Parlamentarna skupština Savjeta Evrope”, rekla je Markovićeva Srni.

Ona je dodala da su njeni amandmani odbijeni uz obrazloženje da nisu imali lošu namjeru, već da su ukazali na ta pitanja kao upozorenje.

“Glasala sam protiv Rezolucije jer smatram da i Rezolucija i izvještaj Monitoring komiteta u određenom dijelu proziva i opterećuje samo Republiku Srpsku za probleme koji danas postoje u BiH. To je pokazala i diskusija u kojoj se niko nije dotakao problema pravosudnih institucija, njihove politizacije, kao ni pitanja terorizma koji je prijetnja ne samo za građane BiH nego i regiona”, pojasnila je Markovićeva.

Prema njenim riječima, za druge članove delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope tekst Rezoulicije i izvještaj Monitoring tima nisu problematični i, kako je navela, sasvim su uravnoteženi.

“Za mene je bilo i te kako problematično i s obzirom da su odbijeni moji amandmani glasala sam protiv Rezolucije”, napomenula je Markovićeva.

Ona je potvrdila da je za novog komesara Savjeta Evrope za ljudska prava imenovana Dunja Mijatović iz BiH.

“Ona je izabrana večeras u drugom krugu za komesara tako da će BiH sada imati komesara za ljudska prava Savjeta Evrope na mandat od šest godina”, dodala je Markovićeva.

PODIJELI