Tači: Ivanovićev ubica htio da naškodi Kosovu i da stvori veći razdor

0
734

Kosovski predsjednik Hašim Tači smatra da je cilj Ivanovićevih ubica bio da “naškode Kosovu, međuetničkim odnosima između Albanaca i Srba na Kosovu ili da stvore još veći razdor između Srba na sjeveru Kosovu”.

On kaže da prve informacije o ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića daju nadu da bi uskoro mogla da se otkrije istina.

Tači je, u intervjuu za “Dojče vele”, rekao da ne želi da ugrožava istragu, niti da prejudicira ko stoji iza tog ubistva, ko je podstrekač, a ko izvršilac.

“Ovo je borba protiv kriminala, borba za rasvetljavanje jednog teškog ubistva jedne političke ličnosti – bez obzira na motiv: kriminalni, politički, mafijaški ili etnički – mada do sada nemamo informacije da ovo ubistvo ima etničku ili političku pozadinu”, naveo je Tači.

Kako kaže, dobrodošla je svaka saradnja kosovskih institucija sa onima iz Srbije, “ali istragu vrše institucije Republike Kosovo”.

Tači ističe i da je Ivanović imao i srpsko državljanstvo, a pozvao se i na Ivanovićeve izjave da je najveće probleme imao sa Srbima, i da mu oni prijete.

Kaže da želi da vjeruje da je ubistvo Ivanovića “pojedinačan, izolovan slučaj”, ali da, kako je rekao, ne može da kaže da se to dogodilo slučajno i da nije dobro isplanirano.

“Ipak, bezbjednosno stanje na Kosovu je vrlo dobro. Već pet-šest godina nije bilo nikakvog ozbiljnijeg međuetničkog ili političkog incidenta. Jedinice Kfora se konstantno smanjuju, što je rezultat poboljšanja bezbjednosne situacije. Institucije države preuzimaju dužnosti od Euleksa, tako da je Kosovo dobar primjer mira i stabilnosti”, tvrdi Tači.

Na pitanje kako objašnjava upozorenje američkog Stejt departmenta da je Kosovo ugroženo i da američki građani ne bi trebalo da putuju na Kosovo, pogotovo na sjever, Tači navodi da ne može da to komentariše pošto oni “naravno imaju svoje informacije”.

“Taj izvještaj je objavljen samo dva-tri dana prije ubistva Ivanovića… Mi konstanto imamo informacije i naznake da pojedinci rade protiv stabilnosti Kosova. U tom izvještaju se govori samo o određenom dijelu Kosova, onom koji je već dvadeset godina izvor krize, nestabilnosti, kriminala, mafije. Ali je i izvor ekstremnih političkih zloupotreba, gdje je vrlo teško razdvojiti šta je kriminal, a šta politika”, kaže Tači.

Zamjenik komandanta Kosovske policije u Sjeveroj Mitrovici Besim Hoti izjavio je nešto ranije da u ovom trenutku nema osumnjičenih, niti informacija, koje bi mogle biti objavljene u javnosti.

Dijalog ima smisla samo uz priznanje Kosova

Osim toga, Tači je naveo da dijalog ima smisla samo ukoliko Beograd na kraju tog procesa ili prizna nezavisnost Kosova ili ne sprečava Kosovo da se učlani u UN.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Tači vjeruje da će on biti nastavljen ove godine jer je to, kaže, “jedini put za Srbiju i Kosovo da ostvare određene ciljeve i da imaju evropsku budućnost”.

“Vjerujem da će na kraju dijaloga Srbija priznati nezavisnost Kosova ili da neće ometati Kosovo da se učlani u UN. U suprotnom, svaki drugi dijalog nema smisla”, rekao je Tači i uvjerava da podjele Kosova neće biti “ni po koju cijenu”.

Neće, kaže biti ni posebne autonomije, niti “teritorijalnog integriteta i cjelovitosti Kosova”.

A kada je riječ zameni teritorija, Tači kaže da o tome ne postoji institucionalni prijedlog.

Upitan da li je nekada razmišljao o ostavci, Tači je rekao da neće da se povlači, da je ponosan na sve što je učinio za “slobodu i nezavisnost” Kosova, kao i da pred sobom ima treći cilj – učlanjenje Kosova u NATO i EU.

“Veoma sam ponosan što sam već punu deceniju političar koji dobija najviše glasova. Dokle god je tako, ja neću da se povučem. Ali neću ni da se vraćam u vladu, u parlament ili u političku partiju. Ja obavljam funkciju predsjednika i ako bude izborne reforme i predsednik se bude birao na direktnim izborima, kandidovaću se i siguran sam da ću dobiti i drugi mandat”, rekao je Tači.

Težnja da se oni koji su izvršili genocid na Kosovu amnestiraju

Izbjegavajući direktan odgovor na pitanje koji je njegov stav u vezi sa ukidanjem Specijalnog suda za ratne zločie pripadnika tzv. OVK, Tači je na insistiranje novinara i opasku da je upravo on prije dvije godine insistirao na tome da se izvrše ustavne promjene i usvoji Zakon o osnivanju tog suda, ponovio da je tada mislio, a i sada misli da je formiranje tog suda “istorijska nepravda za Kosovo”.

“Uvijek sam govorio da je to bila, jeste i biće nepravda. Postoji tendencija da se žrtve kriminalizuju, a da se oni koji su na Kosovu izvršili genocid amnestiraju”, kaže Tači, koji tvrdi da je u vrijeme usvajanja zakona o Specijalnom sudu situacija bila “uzmi ili ostavi”.

Na direktno pitanje da li će Specijalni sud biti ukinut, Tači ponovo ne daje odgovor, već kaže da je vlast u Prištini podeljena, a da on, kako je rekao, neće da se izjašnjava o radu bilo koje parlamentarne grupe.

Tači nije dao odgovor ni na pitanje kakvo je njegovo lično mišljenje o tome da li bi zakon o Specijalnom sudu trebalo ukinuti ili ne.

A na pitanje da li ima informacije o tome da je i sam pod istragom to suda, Tači, između ostalog, kaže da je to je stvar koja ga najmanje tangira, jer, kako kaže, Kosovo ima pametnija posla nego da kompletnu energiju troši samo na Specijalni sud.

“Rekao sam već: za one koji su ratovali za slobodu zemlje, ovo je najmanja cijenu koju bi morali da plate za evroatlanstku budućnost Kosova i kako bi se sačuvalo partnerstvo sa SAD, EU i NATO. To partnerstvo za Zapadom stvorili su upravo ti ljudi – ne oni koji nisu vjerovali u slobodu i nezavisnost Kosova, a sada se pozivaju na evroatlanstske vrijednosti”, naveo je Tači.

Tači je odbio da komentariše upozorenja američkog ambasadora u Prištini, koji je ovih dana zaprijetio oštrim sankcijama kosovskim liderima ukoliko Specijalni sud bude ukinut.

tanjug

PODIJELI