Savjet za štampu u BiH: Ispitati navode o prisluškivanju medija

0
609

Upravni odbor /UO/ Savjeta za štampu u BiH izrazio je veliku zabrinutost zbog navoda da Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH prati i prisluškuje medije, koje je iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te zatražio hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH.

– U ime svojih članova, štampanih i onlajn medija, UO Savjeta zahtjeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a takođe i javno izjašnjenje OBA o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju -navodi se u saopštenju Upravnog odbora.

U saopštenju se dodaje da je čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još neprovjerena, preveliko uznemirenje i pritisak ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu.

Prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipulisanja novinarima, ističu iz UO Savjeta, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara.

– Te su metode apsolutno nedopustive u demokratiji i zbog toga se ove informacije o navodnoj zloupotrebi moći OBA u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati – zaključili su iz UO Savjeta za štampu u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je rekao da OBA prisluškuje medije u BiH i regionu, navodeći da je 10. aprila pod brojem protokola 05/1-4-1547/19 u OBA otvoren nalog za obradu medija.

Prema Dodikovim riječima, u dokumentu je navedeno da se vodi obrada “Dnevnog avaza”, RTRS, “Dnevnog lista”, “Nacionala”, “Večernjih novosti”, “Večernjeg lista”, “Kurira” i “Informera”, te portala “Poskok” /poskok.info/ i “Dnevno” /dnevno.ba/.

(Srna)

PODIJELI