Oprezno s Gugl kalendarom: Pogrešan klik mogao bi skupo da vas košta

0
553

Mnogi se za organizaciju poslovnog i privatnog života oslanjaju na mogućnosti Gugl kalendara. Uz to što mu uvijek možete pristupiti, Gugl kalendar je tokom godina dobio i brojne mogućnosti koje su dodatno olakšale njegovo korištenje.

Jedna od tih mogućnosti je i automatsko kreiranje događanja odnosno ubacivanje poziva na neko događanje u kalendar. Čak i ako niste odgovorili na poziv, Kalendar će vas podsjetiti na njega.

Međutim, nisu samo korisnici ti koji iskorištavaju sve prednosti Gugl kalendara. Prepoznali su ih i kibernetički kriminalci.

Tako bezbjednosni stručnjaci upozoravaju na prevaru koja se širi Gugl kalendarom, a koja korisnike može skupo stajati.

Hakeri šalju elektroničku poruku s automatskim pozivom koji Gugl kalendar odmah upisuje u kalendar kao događaj. Obično se spominje da je korisnik osvojio nekakvu nagradu ili ga očekuje transfer novca. Neoprezni korisnici koji ugledaju takav događaj klikaju na link koji ih vodi do lažne stranice na kojoj se od njih traže osobnih podaci ili broj kreditne odnosno bankovne kartice.

Kako poziv na prvi pogled izgleda kao da je legitiman, korisnici ne obraćaju previše pažnje na njega i njegovu ispravnost.

Upravo tome se nadaju hakeri. Jer, čak i ako je Gugl poruku prepoznao kao neželjenu poštu, Kalendar će ubaciti poziv u korisnikov raspored, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Dok u Guglu ne naprave nešto kako bi zaštitili svoje korisnike, postoji jednostavan način kako spriječiti stvaranje automatskih događaja.

Ulaskom u postavke Kalendara na kompjuteru potrebno je odabrati “Event Settings/Postavke događaja” te “Automatically add invitations/Automatski dodaj poziv” i odabrati “No/Ne”.

Kako biste bili u potpunosti sigurni da vam se takav automatski poziv neće ipak provući u Kalendar, trebalo bi i isključiti prikaz odbijenih događaja (Show declined events) u opcijama pregleda (View Options).

I naravno, budite oprezni kad klikate na bilo kakve linkove u pozivima, događanjima ili elektroničkim porukama, piše Android Police.

PODIJELI