SDS otvoreno: Nećemo podržati zakon o akcizama

0
1006

“Zakon o akcizama neće dobiti našu podršku sutra u parlamentu BiH”, izričit je za skupštinskom govornicom NS RS bio Miladin Stanić, poslanik SDS-a.

Svjestan je, kaže Stanić, da je zakon uslov za isplatu druge tranše aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali dok ne bude usvojena odredba o uvođenju plavog dizela za poljoprivrednike u Srpskoj, nema podrške zakonu.

“Kakve će posljedice to imati, ja znam da je RS, kao što sam rekao već u finansijski teškoj situaciji, ali mi nećemo po cijenu bilo kojih političkih sankcija i bilo kojih vrsta odnosa nećemo to podržati”, kaže Stanić.

Poljoprivrednici nemaju razloga za brigu, uvjeravaju u Vladi RS. Ministar finansija RS, Zoran Tegeltija poručio je da će Vlada izdvojiti sredstva za sve troškove koje poljoprivrednici mogu imati povećanjem akciza na gorivo. Ipak, Tegeltija i premijerka pozvali su većinu koju čine Savez za promjene i partije iz Federacije BiH, da sutra podrže zakon o akcizama i da se prestanu kriti iza priče da to ugrožava poljoprivrednu proizvodnju.

“Vama je poznato da taj zakon tretira namjenska sredstva koja se odnose na izgradnju puteva i autoputeva. Mi smo danas našli jedan mehanizam u okviru kojeg bismo omogućili da se poljoprivredi stavi na raspolaganje dodatnih 10 miliona, što bi značilo da 60 miliona, onaj agrarni budžet kakav jeste, bi dobio dodatnih 10 miliona i da bi se plavi dizel i neke druge stvari isključivo namirivale iz tih 10 miliona”, ističe Cvijanović.

Prema takvoj Vladinoj računici, budžet za agrar bi se povećao na 70, umjesto dosadašnjih 60 miliona maraka. Iz SDS-a, odgovaraju da je Vlada svojom politikom i neodgovornim odnosom, poljoprivredu srozala na grane na kojima se sada nalazi.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here