Sele cijeli grad u Švedskoj jer je počeo da tone

0
1267

 

Do 2050. godine, predviđaju stručnjaci, najsjeverniji grad Švedske će se urušiti u rudnike koji su se desecenijama kopali pod njim. Zbog toga je počela selidba cijelog grada.

Teritorija na kojem je smješten gradić Kiruna i njegovih 18.000 stanovnika naseljen je već više od šest hiljada godina. No, to će se uskoro morati promijeniti jer se čovjek malo previše umiješao u zakone prirode majčice Zemlje.

Naime, brojni rudnici koji su najvažnija privredna grana cijele regije otvoreni su na rubovima grada. No, kako su postajali sve dublji i bliži gradu, stručnjaci su primijetili da je grad počeo tonuti.

Na osnovu dostupnih podataka, predviđa se da će cijeli grad potonuti do 2050 godine.

Šveđani zbog toga žele preduhitriti neizbježno i cijeli grad u potpunosti preseliti u roku od sljedećih dvadesetak godina. Iseljavanje će početi od samog centra u kojem se nalazi i gradska skup{tina jer je on najrizičniji. No, Šveđani se zbog svega toga ne uzbuđuju previše.

Arhitekti i urbanisti selidbu i gradnju novog Kiruna vide kao izazov, baš kao i stanovnici koji žele da novoizgrađeni grad bude energetski samoodrživ koliko god to bude moguće.

Kada je 2004. godine obznanjeno da grad prolazi kroz proces poznat kao deformiranje, rudarska je frima u državnom vlasništvu raspisala tender za najbolju ideju za preseljenje grada. Deset godina kasnije prihvaćeno je rješenje firme ‘White Arkitekter’ pod nazivom ‘Kiruna 4-ever’.

Stanovnici mogu odlučiti žele li nastaviti život u novoj Kiruni ili odseliti u neki drugi dio zemlje.

Naime, rudarska firma od svih njih će ili otkupiti kuće po tržišnoj cijeni uvećanoj za četvrtinu vrijednosti kuće ili stana ili im u zamjenu dati posve novu nekretninu u novom gradu.

Stanovnici preseljenje vide kao priliku da se riješe mnogi problemi s kojima se, na kraju krajeva, susreću svi gradovi svijet

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here