Selo u Italiji nudi kuće za jedan evro

0
493

Ukoliko ste maštali da se preselite u neko živopisno mjesto, u Italiji na primjer, u jednom srednjovjekovnom italijanskom selu smještenom na vrh brežuljka, možete kupiti kuću za jedan evro.

Živopisno selo se zove Kastropinjano i smješteno je na jugu Italije u oblasti Molize blizu Jadranskog mora, 200 kilometara jugoistočno od Rima. Cijene kuća su nevjerovatno niske, a mogu se naći i one koje koštaju samo jedan evro.

Kao i u svim prethodnim slučajevima, ideja je da se ponovo nasele ruralni krajevi Italije koji se već decenijama bore protiv depopulacije.

Namjera nije samo da se organizuje akcija, već i da budući vlasnici pronađu dom koji je idealan za njih i u skladu sa njihovim potrebama i željama.

“Pozivamo sve koji žele da kupe kuću u Kastopinjanu da pošalju mejl i izlože detaljan plan šta namjeravaju sa kućom. Da li žele da ona postane njihov novi dom ili žele da je pretvore u prostor za smještaj turista, poslovni objekat ili nešto drugo. Takođe, potrebno je da navedu da li imaju neke posebne zahtjeve, kao što je, na primjer, prilagođen prilaz za ljude u invalidskim kolicima. Selo je malo i automobilom se vrlo teško prolazi kroz njegove uske uličice”, navodi gradonačelnik Nikola Skapilati u razgovoru za Si-En-En.

Dodaje se da je Kastopiljani malo mirno selo u kome postoji samo jedan restoran, jedan kafić, apoteka i nekoliko apartmana za smještaj turista.

U selu ima preko 100 naupuštenih kuća i gradonačelnik želi da podstakne dugoročan razvoj i rast. “Ne želimo da dođe do invazije kupaca. Nudimo samo mir, tišinu, čistu prirodu, svjež vazduh, divan pogled i fantastičnu hranu. Idealno za odmor od svakodnevnog stresa”, dodaj Skapilati.

Trenutno u selu živi oko 900 stanovnika, a tridesetih godina prošlog vijeka ih je bilo i više od 2.500. Međutim, 60 odsto stanovnika je starije od 70 godina. Većina porodica se poslije Drugog svjetskog rata odselila u veće gradove.

Međutim, svi zainteresovani moraju imati u vidu da će kuću možda kupiti za jedan evro, ali moraju da uplate i garanciju od 2.000 evra kojom se obavezuju da će kuću potpuno renoviraju u naredne tri godine. Garancija se poslije obnove nekretnine vraća.

Skapilati procjenjuje da će prosječno troškovi renoviranja iznositi oko 30 do 40.000 evra jer se kuće nalaze u prilično lošem stanju. Svi zainteresovani mogu da se obrate direktno gradonačelniku Kastropinjana.

(RTS)

PODIJELI