Šeranić: Masovna vakcinacija u drugoj polovini februara

0
364

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić očekuje da bi u drugoj polovini februara u Srpskoj mogla da počne masovna vakcinacija stanovništva ruskom vakcinom protiv virusa korona.

– Očekujemo, prema najavama distributera iz Rusije, da u drugoj polovini februara Republika Srpska dobije prvu količinu vakcina za 100.000 ljudi, čime bi počeli i masovnu vakcinaciju ruskom vakcinom – rekao je Šeranić.

On je podsjetio da bi u Republiku Srpsku trebalo da stigne ukupno 400.000 doza “Sputnjika”, odnosno količine vakcina za vakcinisanje 200.000 ljudi, koje je Srpska putem ovlaštenih distributera uspjela da nabavi iz Rusije.

– Planirano je da se ovom prvom količinom, iz interventnog uvoza, koja je prošla kontrolnu seriju Agencije za lijekove, vakcinišu radnici koji rade u kovid odjeljenjima, bilo u bolnicama ili ambulantama – rekao je Šeranić za RTS uoči početka današnje vakcinacije zdravstvenih radnika.

On kaže da je do sada odziv za vakcinaciju dobar.

Šeranić napominje da Republika Srpska još očekuje i određene vakcine “Fajzera” i “Astra Zeneka”, koje bi trebao da dođu kroz “Kovaks” program, ali i da Srpska nastavlja da traži način da nabavi dodatne vakcine za svoje stanovništvo.

Šeranić je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi i narodu Srbije, koji su i ovaj put uz Republiku Srpsku.

– Kroz dogovor srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Vučića omogućena je vakcinacija još 5.000 zdravstvenih radnika Republike Srpske, što je vrlo značajno kako bismo zdravstveni sistem što prije zaštitili i stavili u funkciju – rekao je Šeranić.

Što se tiče trenutnog epidemiološkog stanja u Republici Srpskoj, Šeranić kaže da trenutno postoji stabilizacija situacije kada se govori o broju lica u bolnicama, koji je u blagom padu, ali i onih koji su zaraženi.

– Shodno toj stabilizaciji, očekujem da idemo u dobrom pravcu. Vakcina koja dolazi u ovom trenutku je, svakako, dobrodošla, jer će ona pomoći da se još bolje kontroliše epidemija i da se konačno vraćamo u neke normalnije tokove, nego prošle godine – rekao je Šeranić.

/SRNA/

PODIJELI