Šeranić: Moramo naučiti živjeti sa ovim virusom

0
382

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je Srpska učinila sve što je trebala i mogla radi sprečavanja širenja virusa korona, a da svi treba da imaju na umu da relaksiranje mjera podrazumijeva jačanje lične discipline.

“Razmišljamo o nastavku naše strategije koja podrazumijeva uzimanje uzoraka za testiranje od lica koja obavljaju različite vrste poslova kako bismo imali pokazatelje u vezi sa cirkulacijom virusa na mjestima gdje se svi potencijalno možemo naći”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da javnost mora da zna da nijedna država, pa ni Republika Srpska, ne može iskorijeniti virus korona i sebi postaviti cilj da mjere drži do trenutka kada u Srpskoj više neće biti ovog virusa.

“Zbog toga stalno govorim da se moramo naučiti živjeti sa ovim virusom i da se kao i stanovnici drugih zemalja moramo privići na mjere i norme ponašanja. Moramo se fokusirati na jačanje discipline i način ponašanja kada je riječ o sprečavanju širenja ovog virusa”, pojasnio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, svaka zemlja prilagođava mjere i čini sve što je potrebno da zaštiti svoje stanovništvo.

“Vlada i Republički štab za vanredne situacije su učinili sve da pripreme sistem i građane, a potom da radimo dalje da bismo živjeli imajući u vidu postojanje virusa. Sada je važna disciplina i odgovornost svakog pojedinca i kako ćemo realizovati mjere koje su pred nama”, naveo je Šeranić.

On je napomenuo da su sportske aktivnosti i održavanje treninga za profesionalne sportiste planirane za narednu fazu popuštanja mjera, odnosno u sedmici od 18. maja.

“Procijenićemo situaciju u narednoj sedmici i ako bude nastavljen trend da imamo 4,5 do pet odsto pozitivnih u odnosu na ukupan broj uzoraka dopustićemo treninge profesionalnih i individualnih sportista. Kasnije ćemo sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta raditi na tome da obezbijedimo i druge aktivnosti”, rekao je Šeranić.

On je istakao da je preporuka Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske da ne treba razmatrati početak odigravanja profesionalnih utakmica prije 1. jula, bez obzira na to o kojem sportu je riječ.

Šeranić je poručio da će zajedno sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta pripremiti sportske organizacije za početak njihovih aktivnosti.

/Srna/

PODIJELI