Šeranić sa ruskim stručnjacima: Razrađen plan aktivnosti za naredni period

0
249

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, zajedno sa saradnicima, primio je danas, u svom kabinetu, delegaciju medicinskih stručnjaka iz Ruske Federacije na čelu sa šefom delegacije pukovnikom Maksimom Petrovičem Sologubovim.

Medicinski timovi iz ruske delegacije, koji čine epidemiolog, infektolog, anesteziolog i medicinska sestra u posjeti su Republici Srpskoj s ciljem upoznavanja sa epidemiološkom situacijom, načinom rada i brigom o osobama zaraženim virusom SARS-CoV-2 i liječenjem oboljelih od COVID-19. Timovi su razmijenili iskustva iz Ruske Federacije sa iskustvima iz Republike Srpske, sa željom pružanja stručne podrške našim zdravstvenim ustanovama u borbi protiv širenja infekcije novim  korona virusom.

Medicinski i timovi za dezinfekciju izvršili su opservaciju i upoznali se sa epidemiološkom situacijom i načinom zbrinjavanja osoba u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Domu zdravlja Banjaluka, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, studentskom centru Nikola Tesla, bolnici u Prijedoru, Doboju, Gradišci, Bijeljini i Zvorniku.

Tim za dezinfekciju, u prethodna tri dana, radio je dezinfekciju objekata u Banjaluci.

Danas je u planu završetak aktivnosti na dezinfekciji prostora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Studentskog doma “Nikola Tesla” u Banjaluci, za sutra je planirana dezinfekcija u bolnici i domu zdravlja u Gradišci i bolnici u Prijedoru, a u narednim danima biće izvršena dezinfekcija u bolnicama u Doboju, Bijeljini i Zvorniku, te opservacija u bolnicama „Srbija” u Istočnom Sarajevu, Trebinju, Foči i Nevesinju.

U razgovoru sa ministrom Šeranićem, sumirane su dosadašnje aktivnosti i zapažanja ruskih eskperata, te je razrađen plan aktivnosti za naredni period. Ruski ljekari upoznali su Šeranića sa preporukama koje su date zdravstvenim ustanovama posebno u domenu trijaže pacijenata, puteva zdravih i bolesnih lica i putevima kretanja zdravstvenih radnika unutar zdravstvenih ustanova, korišćenja zaštitne opreme i sl., i zahvalili se na kooperativnosti naših zdravstvenih radnika u cilju poboljšanja mjera za suzbijanje širenja virusa i razmjene iskustava.

Šeranić je zahvalio ruskim ljekarima na podršci u sprovođenju mjera dezinfekcije, ali i stručnoj podršci našim ljekarskim timovima u liječenju oboljelih od COVID 19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja RS.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here