“Vaskrs dočekujemo u nevoljama, moramo da se prilagodimo”

0
232

Patriajrh srpski Irinej u poručio je u vaskršnjoj poslanici da ovogodišnji praznik dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga rijetko kad u prošlosti dočekivali i slavili i da upravo zbog toga moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumijemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze.

“Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti”, rekao je patrijarh.

Patrijarh je poručio da se Iznad svega, molimo gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti!

“Molimo se Bogu, uččestvujmo redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kajemo se za svoje grehe i vodimo računa o svome zdravlju i zdravlju drugih”, navodi patrijarh,

On kazuje da je ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svijetu.

“Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote miliona ljudi”, rekao je parijarh i podsjetio na riječi Dostojevskog “Smiri se, gordi čoveče!” .

Njegova poruka je, rekli bismo, dodaje patriarh, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena.

Parijarh podsjeća i da živimo u danima pandemije koja je iznenada zadesila čovjecanstvo. Čitav svijet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom.

“Da li će gordi i sebični čovjek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće?, zapitao je ”

Patrijarh je na kraju svim vjernicima u zemlji i u svijetu uputio tradicionalni pozdrav radosti Hristovog Vaskrsenja – Hristos vaskrse!”

Uskršnju poslanicu patrijarh će pročitati uoči Vaskrsa, a uobičajno je da se ona čita u svim pravoslavnim hramovima u zemlji i svijetu na Uskrs tokom liturgija, čija su odrtžavanja sada zbog epidemije dovedena u pitanje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here