Šeranić: Važno je da se i dalje odgovorno ponašamo

0
448

U Republici Srpskoj od virusa korona zaražena su još četiri lica iz Banjaluke, koja su doputovala iz Austrije i Slovenije.

Ovim se broj zaraženih u Srpskoj uvećao na osam – i svi su se osjećaju dobro. Pod zdravstvenim nadzorom je 386 lica koja su doputovala iz područja zahvaćenih virusom korona, a kod 125 lica nadzor je završen.

U Federaciji BiH nema novozaraženih, za sada su tri registrovana slučaja, dok se dva pacijenta u Mostaru nalaze u bolničkoj izolaciji i čekaju se rezultati nalaza.

Četvoro je novozaraženih u Srpskoj – jedan par, muškarac i žena došli su u kontakt sa zaraženim porijeklom iz Hrvatske tokom skijanja u Austriji. Drugi par zaražen je u Sloveniji. Troje zaraženih su srednjih godina i jedna mlađa žena. Svi su se dobrovoljno pri povratku u Srpsku javili higijensko- epidemiološkoj službi. Nalaze se u kućnoj izolaciji i osjećaju se dobro.

– Higijensko epidemiološka služba je na terenu i oni dalje rade pregled prvih kontakata, rade dalje epidemiološko istraživanje i prate navedene osobe. Moram konstantovati da se svi osjećaju dobro i nema vitalnih ili bilo kakvih drugih ugroženosti – izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Sve bolnice imaju respirator, a UKC ima tri respiratora isključivo za KOVID -19 i u proceduri je nabavka novih. U Kliničkom centru u izolaciji je pet lica, za dva je ranije potvrđeno da imaju virus korona, a za tri se čekaju laboratorijski nalazi. Šeranić kaže da je za očekivati da se broj zaraženih uveća i da niko od zdravstvenih radnika do sada nije zaražen.

– Nismo imali još nijedan slučaj vitalne ugroženosti, tako da sa tog aspekta nema razloga za zabrinutost u ovom trenutku. Ali važno je da se i dalje odgovorno ponašamo. Kako podaci govore, najugroženije su osobe starije životne dobi sa različitim drugim oboljenjima. U ovom trenutku nismo imali takvih osoba – naglasio je Šeranić.

Testiranje uzoraka na virus korona obavlja se isključivo u Univerzitetsko kliničkom centru i Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske – privatne laboratorije nisu ovlašćene i stručne da vrše testiranje.

– To je jedino relevantan nalaz. Zbog čega? Zato što mi kroz laboratorije radimo takozvanu ekspertsku potvrdu kontrole kvaliteta samog utvrđenog nalaza. Do sada je Institut poslao 12 uzoraka preko Svjetske zdravstvene organizacije u Berlin u laboratoriju koja je potvrdila da su svi uzorci istog rezultata kako je i Institut definisao – rekao je Šeranić.

Zdravstveni republički inspektori izašli su na teren da provjere da li je tačna informacija da se u privatnim laboratorijama na području Semberije vrši testiranje na Kovid -19.

– Prema zakonu o zdravstvenoj zaštiti privatnim laboratorijima je zabranjeno obavljanje mikrobiološke djelatnosti i propisane su kazne od 10.000 do 100.000 maraka – izjavila je načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću u Inspektoratu Republike Srpske Dušanka Makivić.
Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva naredio je da se na najmanje 15 dana zatvore vrtići i obustavi nastava u svim obrazovnim ustanovama. Ova naredba upućena je kriznim štabovima kantonalnih Ministarstava.

I Vlada FBiH usvojila je revidirani Krizni plan. Odobrena su sredstva Federalnoj upravi civilne zaštite od 9,8 miliona maraka za nabavku neophodne opreme, adaptaciju prostora i zaštitu zdravstvenih radnika i stanovništva.

– Povećanu pozornost posvećujemo zaštiti zdravstvenih profesionalaca jer su oni prvi na crti odbrane – izjavio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar.

Nadležni apeluju da svi građani koji su u posljednjih 14 dana boravili u Italiji, posebno na sjeveru te zemlje, ali i u Kini, Јužnoj Koreji i Iranu trebalo bi da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja radi savjeta o daljem postupanju.

/RTRS/

PODIJELI