Serena Viliams najplaćenija sportistkinja svijeta

0
555

Američka teniserka Serena Viliams najplaćenija je sportistkinja svijeta, objavila je američka revija Forbes. U zadnjih 12 mjeseci zaradila je 18 miliona dolara.

Među prvih deset najplaćenijih sportistkinja čak osam su teniserke. Serena Viliams, nekadašnja prva dama svjetskog tenisa, koja je lani postala majka, većinu novca je zaradila van terena, dok je u tom periodu od igranja tenisa zaradila svega 62.000 dolara.

“Serena ima ugovore za Nike, Intel, Audemars Piquet, JP Morgan Chase, Lincioln, Gatorade i Beats. Samo 16 sportista na svijetu je u proteklih 12 mjeseci zaradilo više izvan sportskih terena – napisao je novinar Forbesa Kurt Badenhausen.

Serena Viliams je duže vrijeme najbogatija sportistkinja svijeta. Samo s teniskim nagradama u karijeri je zaradila 86 miliona dolara. U tenisu više od nje su zaradili još samo Rafael Nadal, Novak Đoković i Rodžer Federer.

Iza Serene Viliams na drugom mjestu je Dankinja Karoline Vozniacki s 13 miliona, treća je još jedna američka teniserka Sloane Stivens (11,2), slijede Španjolka Garbine Muguruza (11), Ruskinja Marija Šarapova (10,5) i Venus Viliams (10,2). Na sedmom mjestu je prva neteniserka, igračica badmintona iz Indije Pusarla Venkata Sindu, koja je od juna 2017 do juna 2018 zaradila 8,5 miliona dolara. Prvih deset naplaćenijih sportistkinja zaključuju prva teniserka svijeta Rumunka Simona Halep (7,7), bivša američka automobilistkinja Danica Patrik (7,5) i pobjednica Vimbldona Njemica Angelik Kerber (7).

Forbes je još u junu objavio mušku listu, na kojoj je prvi bokser Flojd Mejveder sa 285 miliona dolara, na drugom i trećem mjestu su nogometaši Lionel Mesi (111) i Kristiano Ronaldo (108).

(Fena)

PODIJELI