Servis – ključ za Novakovo 1. mjesto

0
1327

Servis je udarac koji je velikim dijelom doprineo da Novak Đoković treći put u poslednje četiri godine završi sezonu na prvom mjestu ATV liste.

U 2014. godini srpski teniser je u tri statističke kategorije postavio lični rekord – Novak je imao najviši procenat prvog servisa u karijeri (67%), a odservirao je u prosjeku najviše asova (6,2 po meču) i najmanje duplih grešaka (1,5 po meču). Takođe, Novak je uzeo 88% gemova na svoj servis, čime je izjednačio lični rekord iz 2013. godine.

Uz to, Đoković je osvojio 75% poena poslije svog prvog servisa, koliko je imao i 2012. i 2013. godine.

Novak je čovjek sa najboljim riternom na svijetu, pa je logično da je u samom vrhu i po statističkim parametrima u gemovima na servis suparnika. Osvajao je svaki treći gem na servis rivala (33%), isto toliko poena uzimao je na prvi servis, a na drugi servis protivnika osvajao je čak 58% poena. Na brejk loptama u 2014. Đoković je imao nešto manje od polovičnog učinka – 45%.

Novakovi pratioci na ATP listi su Rodžer Federer i Rafael Nadal, što je šesti put u prethodnih osam godina da su njih trojica na vrhu. I iz tog podatka vidi se koliko je spomenuti trio superioran u svojoj eri, pošto su prije njih samo Mekinro, Konors i Lend u četiri godine činili vodeći trio.

Đoković će novu sezonu početi na egzibiciji u Abu Dabiju, potom će prvi put učestvovati u Dohi, a zatim će u Melburnu pokušati peti put u karijeri da osvoji Australijan open.

PODIJELI