Sigurnost: 8 pravila za lozinku koju vam niko neće probiti

0
1626

Kako smisliti lozinku koja neće biti 123456, lako se pamti, teško ju je pogoditi, a sadrži veliko slovo, broj i interpunkcijski znak? Pročitaj ove savjete i bit će lako.

Kad su hakeri ukrali korisničke podatke Adobeovih korisnika na vidjelo je izašao šokantan podatak da ljudi kao lozinku najčešće biraju – 123456. Ili sličan niz brojeva i slova koji se lako pogađa. Ako želite zaštititi svoje podatke i račune koje imate na društvenim mrežama i internetskim servisima pročitajte kako izabrati lozinku koju će biti teško pogoditi, a lako zapamtiti:
1. Optimalna dužina
Dobra lozinka treba imati minimalno osam znakova. Općenito, što je lozinka duža, to ju je teže pogoditi.
2. Izbjegavajte sljedove brojeva
Ne koristite nikakve sljedove brojeva koje je lako pogoditi poput već spomenutog 12345 ili 121212. Brojevi trebaju biti poredani nasumično.
3. Ne koristite riječi
Lozinka ne smije biti jedna smislena riječ jer se takve, osim nizova brojeva, najlakše pogode. Lozinka ne smije biti niti slučajno riječ ‘lozinka’.
4. Osobne informacije
Ne koristite nikakve osobne informacije koje se lako pronađu pretraživanjem interneta poput datuma rođenja, adrese, imena djece…
5. Kombinirajte brojke i slova
Lozinka koja se sastoji samo od brojeva ili samo od slova je lakša za pogoditi, zato kombinirajte.
6. Ne zapisujte lozinke
Ako vam je teško pamtiti sve lozinke za sve servise koje koristite, pospremite ih u neki od programa koji tome služe. Nemojte ih zapisati u dokument, a osobito ne navodite koja je za što i uz koje korisničko ime ide.
7. Lako pamtljive
Odličan trik za lozinku koja će poštovati sva gore navedena pravila, a lako ćete je zapamtiti je da smislite rečenicu, poput ‘Maja utorkom u 6 ide na balet’ i kao lozinku koristite početna slova riječi u rečenici, s time da je prvo veliko, a na kraju dodate interpunkcijski znak. Lozinka bi u ovom slučaju bila: Muu6inb!
8. Nepovezane riječi
Za lozinku izaberite dvije riječi koje značenjem nisu povezane, recimo knjiga i koza pa ih povežite interpunkcijskim znakom i negdje ubacite broj. Primjerice: Knjiga?koz3a

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here