Šikarac: Opština Prnjavor ima 30 radnika koji su višak

0
1934

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj treba da do maja usklade svoje statute, pravilnike o radu i akte sa odredbama novog Zakona o lokalnoj samoupravi, rekla je danas u Stanarima predstavnik Saveza opština i gradova Republike Srpske Sanja Krunić.

Krunićeva je rekla novinarima, u pauzi sastanka sa predsjednicima skupština opština i sekretara sa dobojske regije, da je zadovoljna reagovanjem učesnika na predložene modele akata Saveza opština i gradova koje članicama mogu pomoći tokom prilagođavanja njihovih akata.

Ona kaže da Savez opština i gradova, u saradnji sa misijom OEBS-a, u BiH implementira projekat “Podrška savezima opština i gradova” i kao važan cilj navela jačanje saradnje Saveza sa skupštinama jedinica lokalne samouprave.

Učesnici današnjeg sastanka ukazali su na problem pristupanju izrade sistematizacije zaposlenih u lokalnim zajednicama jer se razlikuju podaci popisa iz 2013. godine o broju stanovnika koje je objavio Republički zavod za statistiku od podataka koje je objavila Agencija za statistiku BiH.

Predsjednik Skupštine grada Doboja Murvet Bajraktarević kaže da se podaci popisa razlikuju u 6.500 do 7.000 stanovnika, što 21 radnika u Administrativnoj službi grada čini upitnim.

On navodi da je novom sistematizacijom 12 radnika višak, što će biti riješeno njihovim penzionisanjem ili prelaskom u preduzeće čiji je osnivač grad.

Bajraktarević ističe da je ova lokalna zajednica među prvima uskladila akte sa novim zakonom o lokalnoj samoupravi.

Predsjednik Skupštine opštine Derventa Marijan Kljajić smatra da će biti ispoštovan rok za usaglašavanje akata, navodeći da nema viška zaposlenih u administraciji, a da će se tačan broj odbornika, kojih je trenutno 29, znati na idućoj sjednici.

Predsjednik Skupštine opštine Teslić Miroljub Letić kaže da, prema popisu Agencije za statistiku BiH, ova opština ima 43.000 stanovnika, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku 38.000.

On je naveo da se broj odbornika neće mijenjati, te da je petnaestak radnika u lokalnoj upravi višak.

Potpredsjednik Skupštine opštine Prnjavor Miro Šikarac kaže da, prems novom zakonu, ova opština ima više od 30 radnika koji su višak, ali da će se o konačnoj sistematizaciji znati nakon što se ozvaniči model popisa.

On je dodao da podaci Agencije za statistiku BiH odgovaraju ovoj lokalnoj zajednici i da bi na osnovu njih bila sačuvana radna mjesta.

Predsjednik Skupštine opštine Stanari Ostoja Stevanović kaže da u ovoj lokalnoj upravi nema viška radnika, te da je broj odbornika sa 15 povećan na 17.

Na današnjem sastanku, kojem prisustvuju predstavnici opština Stanari, Derventa, Doboj, Teslić, Srbac, Prnjavor, Modriča i Vukosavlje, diskutuje se i o mogućoj ulozi skupštine u antikorupcijskim aktivnostima na lokalnom nivou.

srna

PODIJELI