Sindikalci ogorčeni potezima Ministarstva zdravlja: Ignorišu nas, jer se borimo za prava radnika

0
265

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS naprečac je produžilo na godinu dana rok važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu, samo da bi, makar do sredine 2020, spriječili pregovore o poboljšanju standarda medicinara u Srpskoj.

Ovo tvrde u Savezu strukovnih sindikata zdravstvenih radnika RS, iz kojeg poručuju da je, umjesto da sa predstavnicima sva tri reprezentativna sindikata krenu u pregovore za donošenje novog, boljeg PKU, resorno ministarstvo sporazum o produženju potpisalo samo sa Sindikatom zdravstva i socijalne zaštite RS.

– Čim su dobili naš dopis u kojem smo zatražili zakazivanje pregovora o zaključenju novog PKU, istog dana, odnosno 4. jula, produžili su rok njegovog važenja sa pomenutim sindikatom. A kao razlog za zaključivanje novog kolektivnog ugovora, između ostalog, istakli smo i činjenicu da je Ustavni sud RS u više slučajeva utvrdio neustavnost određenih njegovih odredbi, te to što, zbog opstrukcija poslodavaca i resornog ministarstva, do sada nisu sprovedene brojne odredbe ovog kolektivnog ugovora – ističe Miodrag Femić, predsjednik Upravnog odbora ovog saveza u čijem su sastavu Strukovni sindikat doktora medicine RS i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS.

Prema njegovim riječima, za vreme trajanja ovog PKU, određena prava nisu realizovana čak ni u smanjenom obimu.

– Nisu sprovedene odredbe o naknadama za posebne uslove rada. Kao svugdje u svijetu tražimo da, naprimjer, radiolog ima 15 odsto veću platu, jer je u zoni zračenja, ili da imamo topli obrok i regres. Već odavno insistiramo na poboljšanju standarda medicinara, zbog čega je bilo najbezbolnije produžiti rok važenja postojećeg ugovora. Međutim, ni oko toga nas nisu konsultovali. Sa prošlih pregovora su nas izbacili, a sad se ponašaju kao da ne postojimo. Nemamo izbora, nego da preduzmemo sve raspoložive mjere na zaštiti prava Saveza, ali i naših članova. – poručuje Femić.

U resornom ministarstvu, s druge strane, kažu da, na osnovu Zakona o radu i mišljenja Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS, produženje trajanja kolektivnog ugovora mogu zaključiti strane koje su zaključile taj ugovor.

– S obzirom na to da je rok važenja PKU do 2. septembra, ministar zdravlja i socijalne zaštite i Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS, kao potpisnik, zaključili su sporazum o produženju njegovog važenja. Naime, očekuje se usaglašavanje Opšteg kolektivnog ugovora, kao i izmjene i dopune Zakona o radu, a važenje PKU je isticalo, pa se, do početka pregovora sa svim reprezentativnim sindikatima, pristupilo privremenom rješenju, kako ne bi bila ugrožena prava radnika – naglašavaju u MZSZ i dodaju da su opredijeljeni da novi PKU sadrži kvalitetnija, bolja i primjenjivija rješenja, kako bi radnici u zdravstvu mogli da ostvare prava koja im on garantuje.

Izbačeni sa sastanka

Prilikom pregovora o PKU u avgustu 2016, bivši ministar zdravlja je sa sastanka udaljio predstavnike Unije sindikata radnika u zdravstvu RS.

– Pored nas, sastanku su prisustvovali i predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS. Nakon što nismo pristali da u pregovorima učestvuju samo dva naša člana, meni i mojim kolegama ministar je kratko i jasno pokazao vrata. Oba ova sindikata su reprezentativna u oblasti zdravstva, tako da je van pameti da ispred SZSZ u pregovorima učestvuju tri, a ispred naše unije dva člana – rekao je tom prilikom Femić.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here