Sindikat još sanja, za poslodavce priča završena

0
444

U Republici Srpskoj se, u iščekivanju novog sastanka socijalnih partnera, još lome koplja o iznosu najniže plate u idućoj godini, a dok iz sindikata poručuju da neće odustati od zahtjeva da minimalac bude 550 maraka, poslodavci uzvraćaju da je to nerealno, tako da je sve izvjesnije da će konačnu sumu ponovo utvrditi Vlada.

O najnižoj plati dugo se priča u Ekonomsko-socijalnom savjetu, u kojem sjede predstavnici Saveza sindikata, poslodavaca i Vlade Srpske, a novo svjetlo na tu temu bačeno je u petak nakon proširene sjednice SNSD-a, kada je rečeno da će minimalna plata naredne godine biti 520 maraka na osnovu odluke Vlade ukoliko ne bude postignut dogovor između socijalnih partnera.

Sindikalci se nadaju da će biti održana još jedna sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta. Generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković za “Glas Srpske” kaže da ne odustaju od stava da minimalac bude 550, umjesto sadašnjih 450 KM. Jedan od razloga za takvo povećanje vide u nastojanju da bude zaustavljen odliv radne snage iz Srpske.

– Ne odustajemo od zahtjeva da najniža plata bude 550 KM u 2020. godini, a od 1. juna dodatno uvećana za 50 maraka. Svjesni smo da radnici, s obzirom na visinu primanja, ne mogu da obezbijede egzistenciju, zbog čega i odlaze. Minimalac treba da bude 550 KM te da, kao takav, pogura i ostale plate – naglasio je Stanković te dodao da se nada da će Vlada Srpske na kraju ipak uvažiti njihov stav.

Sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, istakao je Stanković, treba da zakaže ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović koji je predsjedavajući. Sa Milunovićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a u sindikatu tvrde da još ne znaju da li će je biti i kada.

– Vlada, kada nema dogovora, utvrđuje najnižu platu. To može i bez sjednice savjeta – istakao je Stanković i zaključio da, i ako se obistine najave i minimalac bude 520 KM, ne treba da prestane borba za dodatno povećanje.

Poslodavci imaju drugačiju računicu, ali i razmišljanje. Otvoreno kažu da je zahtjev sindikata nerealan, a prevelik im je i iznos koji najavljuje SNSD.

– Na idućoj skupštini ćemo razmatrati da više nikada ne učestvujemo u pregovorima jer su razgovori o najnižoj plati otišli u sferu politike, a nikako ekonomije. Bilo kakvi dalji razgovori su obesmišljeni i smatramo da svaka najniža plata iznad 480 maraka nema ekonomsko opravdanje – kaže za “Glas Srpske” prvi čovjek Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Na pitanje da li će se odazvati ako bude još jedna sjednica savjeta do kraja godine odgovorio je potvrdno.

– Doći ćemo, ali nećemo raspravljati o toj tački dnevnog reda. Pregovori su završeni davno – zaključio je Trivić.

Iznos minimalne plate i ove godine utvrdila je Vlada i podigla ga sa 410 na sadašnjih 450 maraka.

Pokazatelji

Goran Stanković je iznio posljednje podatke Poreske uprave Srpske, prema kojima najnižu platu u RS prima oko 38.000 radnika. To je, kako je naglasio, veliki broj imajući u vidu da je za prehranu jedne četvoročlane porodice potrebno 700 maraka mjesečno.

(Glas Srpske)

PODIJELI