Vatikan stao u zaštitu SPC?

0
406

Posljednjim pismom koje je papa Franjo uputio patrijarhi Irineju jasno je rečeno da Vatikan ne podržava da se na silu u Crnoj Gori donese novi zakon o vjeri.

To je za Večernje novosti rekao visokopozicionirani sveštenik iz Vatikana, koji pojašnjava da Vatikan smatra da bi novi zakon otvorio vrata neravnopravnosti bilo koje vjerske zajednice, pa tako i Srpske pravoslavne crkve. Takođe, Vatikanu se nesviđa ni to što bi po istom zakonu mogla bilo kome da se otuđi crkvena imovina.

Taj visokopozicionirani sveštenik iz Vatikana naglasio je da je stav pape jasan kod ovih situacija, a to je da do riješenja treba doći dijalogom i dogovorom, što očigledno do sada u Crnoj Gori nije slučaj.

Sagovornik lista, dobro upoznat sa načinom funkcionisanja Svete stolice, ističe da Vatikan nije zadovoljan riješenjem iz Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Očigledno treba vrijeme da se dođe do riješenja i da se nađe kompromis koji bi zadovoljio i SPC. U protivnom, ako bilo ko ostane nezadovoljan, riješenje neće biti postignuto, navodi sagovornik.

Taj sveštenik ukazuje i na to da je izuzetno dobro što postoji stalni kanal komunikacije između papa Franje i patrijarha Irineja, što se pokazalo i u slučaju kontarverznog kardinala iz vremena NDH Alozija Stepinca.

Papa je i ovog puta reagovao na pismo poglavara SPC, a kada jasno izrazi svoj stav, onda, kaže sagovornik Novosti, “iza kulisa se pošalju i dodatne poruke”.

/Tanjug/

PODIJELI