SINDIKATI PRIJETE SKANDALOM Počinje javna prozivka lopova, slijedi blokada pruga i puteva

0
263

Nakon štrajka upozorenja na Željeznicama RS i ćutnje uprave i resornog ministarstva, iz Konfederacije sindikata RS najavljuju da će u borbi za radnička prava krenuti đonom.– Od danas počinje iznošenje prljavog veša. Znamo mnogo o lopovlucima u ŽRS i Ministarstvu saobraćaja. Imamo dokaze, pa ćemo to podijeliti sa javnošću Republike Srpske, a slijede i krivične prijave protiv nadležnih, uključujući i ministra i direktora Željeznica – kaže Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

Ova sindikalna centrala koordinira akciju šest sindikalnih organizacija koje djeluju na Željeznicama RS i koje su, prije mjesec dana, organizovale štrajk upozorenja.

Tepavčević dodaje da će sindikalci svakog dana u javnost plasirati po jednu priču o korupciji i lopovluku.

Poručuje da željezničari nisu sami; sigurno će ih podržati oko 4.000 radnika termolektrana i rudnika u Ugljeviku i Gacku, a vjerovatno i drugi članovi Konfederacije.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Željko Tepavčević

– Rudari su najorganizovaniji i najspremniji za sindikalnu borbu u cijeloj RS, ali i druge sindikalne organizacije, članice Konfederacije, će, vjerujem, podržati željezničare. Dakle, generalni štrajk je gotovo izvjestan, samo ga trebamo dobro organizovati – kaže Tepavčević.Predsjednik Konfederacije sindikata RS dodaje da su u planu i druge sindikalne akcije i najjvljuje organizovanu blokadu ključnih saobraćajnica.

– Na deset mjesta u RS blokiraćemo puteve i pruge kako bismo izvršili pritisak na nadležne i primorali ih da konačno shvate ozbiljno radničke zahtjeve – poručuje Tepavčević.

Sve je počelo zahtjevom željezničara, kojima je dozlogrdilo da rade za plate od 450 do 600 KM, za povišicu od oko 10 odsto, što je u prosjeku 50 KM po radniku, pa su 7. juna na pola sata obustavili rad. Tražili su i potpisivanje kolektivnog ugovora i pravilnika o sistematizaciji, kako bi se znalo ko će i pod kojima uslovima dobiti otkaz. Uprava preduzeća i Vlada RS, koja je većinski vlasnik Željeznica RS, oglušili su se o radničke zahtjeve i do 5. jula, kada je bio rok za početak pregovora, nisu čak ni odgovorili na njih.

Željezničare su podržali i drugi radnici u RS, a organizaciju protesta je preuzela Konfederacija sindikata RS.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here