STIŽE NOVI SISTEM Plaćanje putarina gotovinom u Hrvatskoj za tri godine POSTAJE PROŠLOST

0
369
U Hrvatskoj od 2022. godine plaćanje putarine gotovinom i ENC uređajima odlazi u prošlost, a na svim autoputevima zamijeniće ih elektroniski sistem DSRC (Dedicated Short-Range Communications) i sistem automatskog čitača registarskih oznaka (ALPR), objavio je u ponedjeljak Jutarnji list.Novi sistem naplate putarine biće predstavljen javnosti ove sedmice, navodi dnevnik, dodajući da ga je, nakon analize, Ministarstvu saobraćaja Republike Hrvatske predložila španska konsultantska firma IDOM.

Prema tom prijedlogu vozači će moći birati hoće li u automobilu imati transponder koji će bežičnom tehnologijom registrovati njihov ulazak i izlazak s autoputa ili će putarinu plaćati sistemom očitavanja registracije

To će vrijediti za korisnike prve i druge kategorije, motocikle i vozila, a korisnici svih drugih kategorija moći će koristiti samo DSRC sistem.Sagovornici Jutarnjeg lista ističu da je jedna od glavnih poruka uvođenja novog sistema da korisnik s novim sistemom ne smije plaćati putarinu više nego danas. Takođe ističu da će korisnik s novim sistemom putarinu plaćati tačno u lipu, a danas se iznosi zaokružuju na okrugli iznos.

Tvrde da će se na ovaj način uvesti i veći promet saobraćaja, ali i eliminisati finansijske malverzacije jer više neće biti gotovine i blagajnika.

Sistemi za očitavanje transpondera biće postavljeni na ulazima na autoputeve, a mogu se postaviti i na vijadukte ili mostove. Riječ je zapravo o modernijoj verziji ENC uređaja, osim što DSRC omogućava naplatu bez zaustavljanja i očitavanje signala transpondera i pri brzinama od 130 kilometara na sat.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here