SIPA u Banjaluci uhapsila sedam osumnjičenih za ratne zločine u Donjem Vakufu

0
233

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) području Banjaluke danas su uhapsili sedam osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti, odnosno za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima na području Donjeg Vakufa u proljeće i ljeto 1992. godine.

Portal Kliks javio je da će četiri osobe biti predate u nadležnost Tužilaštva BiH, a tri su zbog zdravstvenog stanja i sumnje u zarazu virusom korona otpuštene uz saglasnost tužioca.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da su, postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine, policijski službenici SIPA na području Banjaluke locirali, identifikovali i uhapsili više osoba.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i Vojske Republike Srpske, na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine učestvovali u nezakonitom zatočenju blizu 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

U saopštenju se dodaje da su uhapšeni osumnjičeni da nad zatvorenicima kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja fizičkih i duševnih povreda, što je rezultiralo smrću više osoba te trajnim fizičkim i duševnim povredama kod većeg broja zatočenih osoba.

/Glas Srpske/

PODIJELI