Sirana “Milanković” u susret praznicima sa novim proizvodima

0
336

Prije dvije godine otvoren je pogon za proizvodnju domaćeg sira i kajmaka. Trenutno prerađuju 200.000 l mlijeka godišnje što ne zadovoljava tržište jer je potražnja veća od proizvodnje, pa su samim tim prinuđeni, a i stimulisani da povećaju kapacitet u narednoj godini. Pogledajte priču o “Sirani Milanković”.

“Sirana Milanković” osnovana je 2015. godine kao mala porodična firma. Svoju proizvodnju kajmaka i sireva temelji na tradicionalnoj recepturi i domaćoj sirovini, koja je specifična za područje u kojem se nalaze, uz rijeku Ukrinu, pa su tako i proizvodi dobili ime po toj rijeci.

Ideja o ovoj vrsti proizvodnje zaživjela je još 2010. godine, a pet godina kasnije počela je da niče “Sirana Milanković”.  Prozvodnju su pokrenuli u selu Palačkovci sa idejom da u svom mjestu naprave jednu lijepu priču, da imaju nešto po čemu će ih ljudi prepoznati, da zaposle svoje mještane. Sada su već nadaleko prepoznatljivi i po imenu, i po izuzetnim rekacijama onih koji su probali domaće proizvode ove sirane. Jedan od onih koje je itekako ponosan na to što Prnjavor ima prvu i jedinu siranu je i Vojislav Milanković, komšija i rođak vlasnike ove sirane. Vojslava smo zatekli po dolasku u siranu.

Kratko, ali jasno rekao je Vojislav ono u šta smo se i sami uvjerili – besprijekornost, marljivost, trud i visok kvalitet ono su čime odiše pogon i cijela proizvodnja “Sirane Milanković”.

Sa vlasnikom sirane, Daliborom Milanković vratili smo se nekoliko godina unazad, kada je počela sa radom proizvodnja i prije svega, kada se uopšte rodila ideja za osnivanjem ovog pogona.

U proizvodnji ima dosta posla, a svaki dio iziskuje mnogo vremena. Neophodna je stroga higijena, kontrola proizvoda. Trenutno ima šest zaposlenih radnika i sav posao je upravo na njima.

Svaki početak je težak, pa je tako i vlasnik ove sirane nailazio na brojne probleme na samom početku. Šaljivo kaže da te dane nikada ne bi ponovio.

Svi koji kupuju naše proizvode uvijek nam se vraćaju, kaže Milanković, dodajući da su mušterije prezadovoljne. Posebno izdavaja kajmak koji je kako kaže isti kao kajmak koji su nekada davnih vremena pravile naše bake.

Izložbeno mjesto “Sirane Milanković” primjetno je na mnogim sajmovima. Između ostalog pristunti su bili na sajmu u Banjaluci, Derventi, Prnjavoru, gdje su pokupile simpatije i najpozitivnije kritike svih pojsetilaca.

Početkom 2020.g na tržište će plasirati još jedan proizvod kriška sir sa paprikom, kao i Božićni sir, koji rade za vrijeme Božićnih praznika i koji je neizostavan dio svake trpeze uz jabuku i med.

TV K3

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here