Sirija danas glasa na parlamentarnim izborima

0
622

U dijelovima Sirije pod kontrolom snaga predsjednika Bašara Asada jutros su otvorena birališta, na kojima građani glasaju za novi saziv parlamenta, iako protivnici režima odbacuju te izbore kao nezakonite.

Glasačka mjesta su otvorena jutros u sedam časova po lokalnom, odnosno šest po srednjeevropskom vremenu, na području pod vladinom kontrolom, što čini oko jedne trećine ukupne teritorije Sirije i obuhvata oko 60 odsto stanovništva te zemlje, prenijela je agencija AFP.

Birališta će biti zatvorena 12 sati kasnije, osim ako izborna komisija odluči da “zbog gužvi” produži vreme za glasanje.

Izbori se podudaraju sa početkom druge runde mirovnih pregovora u Ženevi između vlasti i opozicije, koji imaju za cilj okončanje petogodišnjeg konflikta u Siriji, pri čemu najveći kamen spoticanja u razgovorima predstavlja budućnost Asada na čelu zemlje.

Očekuje se da će na današnjim izborima Asadova stranka Baas zadržati većinu u sirijskom parlamentu.

To su drugi parlamentarni izbori u Siriji od izbijanja rata 2011. godine, pri čemu je prvobitno 11.341 kandidat podnio dokumente za učešće u trci za jedno od 250 mjesta u parlamentu. U trci je na kraju ostalo oko 3.500 kandidata, dok su se drugi povukli “navodeći da nemaju šanse da pobijede”.

tanjug

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here