Najveće zablude o maslinovom ulju

0
685

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, ali ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji nego što se čini. Želite li biti sigurni da jedete najbolje i da ga koristite na pravi način donosimo  najčešće zablude o kojima bi svi trebalo da znaju.

1. Maslinovo ulje iz prodavnice je uvijek svježe Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u prodavnicama često je staro i do tri godine. Ali, za razliku od vina, za maslinovo ulje ne vrijedi pravilo što je starije to je bolje. Zamislite ga kao iscijeđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svjež. Želite li biti sigurni šta jedete, kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe.

2. Kvalitetno maslinovo ulje čuvajte za salate, a jeftinije koristite za kuhanje Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svježije to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuhanjem ne gubi na kvalitetu, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.

3. Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj boci Ova teza je samo djelimično točna. Čuvanje ulja u staklenoj boci je dobro, ali ona mora biti od tamnog stakla jer ulje reaguje na svjetlo koje mu mijenja strukturu i time gubi na kvalitetu. Ali, limena ambalaža jednako je efikasna.

4. Maslinovo ulje držite na radnoj površini, da vam je uvijek nadohvat ruke Još jedna vrlo česta greška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću ili ostavi. Razlog je taj što svjetlost nikako ne odgovara ovoj namirnici. Ono mijenja strukturu ulja i time gubi na kvalitetu.

5. Na maslinovom ulju se hrana ne smije pirjati Još jedna kriva informacija. Istraživanje je pokazalo da kvalitetno ulje ne mijenja strukturu i do 200 stepeni Celzijusa, što znači da na njemu slobodno možete pirjati svježe namirnice. Maslinovo ulje se kod izlaganja visokim temperaturama ponaša daleko bolje od svih ostalih ulja iz domaćinstva, s obzirom na visok sadržaj oleinske kiseline. Imajte na umu da se to ne odnosi na prženje hrane.

6. Maslinovo ulje nema puno kalorija Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranjivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nisku razinu kolesterola (loših masnoća). Isto tako, ono je snažan antioksidans visoke hranjive vrijednosti na kojem će vam tijelo biti zahvalno.

7. Dobro maslinovo ulje ima fantastičan blagi okus Iako će se ljubitelji ulja s time odmah složiti, trebate znati kako je čisto, kvalitetno i svježe maslinovo ulje zapravo vrlo intenzivno i resko. Krasi ga gorak okus koji lagano ‘pali’ jezik što možda neće odgovarati svima, posebno ako ste navikli na kupovna rafinirana ulja.

 nezavisne
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here