SJEĆANjE NA STRADANjE PRNjAVORČANA U DRUGOM SVJETSKOM RATU

0
398

Učenici i profesori Gimnazije u Prnjavoru večeras su u Centru za kulturu izveli prigodan program u znak sjećanja na stradanje Prnjavorčana u Drugom svjetskom ratu.

Profesor srpskog jezika i književnosti Tanja Ančić Milijašević kaže da su pripreme sa učenicima za obilježavanje Dana sjećanja trajale nekoliko mjeseci, ali i napomenula da sadašnje generacije ne znaju dovoljno o zločinima počinjenim tokom Drugog svjetskog rata.

„Nešto malo su čuli iz usmenog predanja, pronašli na internetu ili površno zapamtili sa školskih časova. Kako bismo im privukli pažnju odlučili smo da se kroz umjetnost prisjetimo teških događaja iz prošlosti i pokušamo izboriti sa mržnjom, bolom jer književnost i umjetnost imaju moć da razobliče zlo na najbolji način“ , rekla je ona.

Direktor Gimnazije Dajana Ostojić rekla je u izjavi Srni da je neophodno sistemski raditi da kultura sjećanja postane kolektivno osjećanje, da buduće generacije uče o dešavanjima tokom Drugog svjetskog rata kako se stravična istorija nikada više ne bi ponovila.

„Organizovanjem Dana sjećanja na žrtve prnjavorskog područja cilj nam je bio da angažujemo, aktiviramo učenike i podsjetimo ih zašto je toliko važno učiti o istoriji. Nažalost mali broj učenika zna o stradanju srpskog naroda, ali u školama nastojimo da promovišemo i njegujemo kulturu sjećanja i pamćenja“ , kaže ona.

Umjetnički program je pratila izložba nagrađenih radova Likovne sekcije ove škole i izložba dokumentarnih fotografija pod nazivom „Djeca u logorima smrti NDH 1941-1945 “ autora Bojana Milijaševića.

Milijašević je pojasnio da postavka hronološki prikazuje stradanje srpskog naroda u NDH od njenog osnivanja do kraja rata, a posebno djece u logorima.

„Imamo podatke o stradanju oko 75.000 djece u NDH od 1941. do 1945. godine, od toga u logorima oko 23.000. Čak 20.000 djece život je izgubilo u logoru Jasenovac , među kojima 12.000 srpske djece“ , precizirao je Milijašević.

On napominje da je ovo prvi put da je ovakva izložba dokumentarnih fotografija upriličena u Prnjavoru.

„U razgovoru sa ljudima koji su imali priliku da pogledaju izložbu može se uočiti da nisu bili upoznati sa svim dešavanjima tokom Drugog svjetskog rata i da su neke činjenice i podatke tek sada saznali“ , pojasnio je Milijašević.

U večerašnji program prnjavorski Gimnazijalci uvrstili su, između ostalog, svjedočenje Stake Petrović iz Kremne o stravičnom zločinu, ubijanju i spaljivanju žena i djece, koje su ustaše počinile 16. decembra 1941. godine u selu Kremna. Ustaše su tog dana u zaseoku Petrovići mještane koje su zatekli utjerali u dvije kuće, pobili i zapalili. Staka koja je na glavi imala veliku posjekotinu od udarca sjekirom uspjela je iz vatre spasiti svoje dvoje djece Tomislava, uzrasta svega tri nedjelje, i dvogodišnju Milosavu.

PODIJELI