Sjećate li se zime 2012? Od Svetog Nikole temperature i do minus 25

0
517

Poslije Svetog Nikole u Srbiju stiže ledeni talas. Poslije 19. decembra čekaju nas veoma niske temperature i ledeni dani, a živa u termometru danima će biti daleko ispod nule, pišu danas beogradski mediji.

Meteorolozi upozoravaju da bi, prema dugoročnoj prognozi, ove zime u pojedinim mjestima temperatura mogla da padne i na minus 25, koliko je posljednji put bilo u zimu 2012, navode Večernje novosti.

Veći snijeg će ponovo padati poslije 25. decembra, a biće ga i za Novu godinu, dodaju prognostičari.

U Ivanjici, Guči, Sjenici, Krupnju, Lučanima, LJuboviji i Novoj Varoši već je zbog snijega proglašena vanredna situacija, a stručnjaci procenjuju da će do Nove godine vanredno biti u još najmanje desetak opština.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jugoslav Nikolić kaže da će se narednih dana jutarnje temperature kretati od minus 6 do plus 2 stepena, dok će maksimalne dnevne biti od minus 2 do plus 7.

– U subotu i nedjelju biće slabog snijega u centralnim i južnim predjelima Srbije, dok će u Beogradu padati u ponedjeljak. Količina padavina u ovom periodu neće biti velika i snijeg neće stvoriti velike probleme. Ipak, niže temperature krajem nedjelje mogu da izazovu probleme zbog moguće poledice i zato savjetujem oprez, naročito vozačima – naveo je Nikolić.

Kako je dodao, do kraja decembra zadržaće se izrazito hladno vrijeme sa povremenim naoblačenjima i snježnim padavinama.

– Oko Nove godine, od 25. do 28. decembra, imaćemo uslove za padavine u svim nižim predjelima, a takođe 1. i 2. januara povećava se mogućnost za snježne padavine – najavio je Nikolić.

Da li će snijega biti u novogodišnjoj noći?

Dodao je i da je trenutno teško reći da li će snijega biti za samu novogodišnju noć, ali da će oko 31. decembra svakako biti uslova za snježne padavine.

– Mi smo prethodne godine imali blagu zimu, a ova je već pokazala gadnu narav. Snijeg koji je već pao dugo će se zadržati, jer nećemo imati nagla otopljavanja – kazao je Nikolić.

Da se od 20. decembra, kao i za novogodišnju noć, očekuje veoma hladno vrijeme, potvrdio je i meteorolog Ivan Ristić. Prema njegovim riječima, ledeni dani očekuju nas 22. i 23. decembra, kada se dnevna temperatura neće popeti iznad nule.

Od 20. decembra temperatura će biti u postepenom padu uz povremeni snijeg. Poslije 20. decembra dolaze ledeni dani. Tako će 22. i 23. decembra dnevna temperatura biti oko minus 5 stepeni. Sve do Nove godine nema otopljenja – istakao je Ristić.

PODIJELI