Skakavci skuplji od govedine: Insekti uskoro na stolovima u Evropi

0
295

Larve brašnara uskoro će i zvanično biti odobrene u Evropi za ishranu ljudi, a u brojnim prehrambenim proizvodima širom svijeta uskoro bi mogli da se nađu i kućni popci, trakasti zrikavci, crna vojnička muva i migratorni skakavac!

Iako mnogi građani Srbije insekte ne vole da vide ni na razdaljini od dva metra, brojni stručnjaci i istraživanja pokazuju da su ove neomiljene životinje veliki izvor proteina, gvožđa i kalcijuma te da su hranljivije čak i od govedine.

U brojnim zemljama svijeta insekti su tradicionalno dio ishrane, pa se, kako za Kurir kaže dr Dušan Petrić, profesor entomologije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, u nekim zemljama tretiraju kao delikatesi. Takva im je i cijena.

– U Ugandi se skakavci smatraju delikatesom, tako da kilogram skakavaca košta za 40 odsto više od kilograma govedine. I na Tajlandu su skakavci najpopularnija grupa insekata u ljudskoj ishrani, te neki farmeri gaje kukuruz u cilju ishrane skakavaca – kaže prof. Petrić.

Prof. Petrić kaže i da je nutritivna vrednost insekata visoka tako da se mogu koristiti kao adekvatna i zdrava alternativa morskoj ribi, piletini, govedini i svinjetini.

– Insekti su bogati proteinima i zasićenim (dobrim) masnim kiselinama, gvožđem i cinkom. Inače, nedostatk gvožda predstavlja najčešći i najrašireniji nutricionistički poremećaj. U zemljama u razvoju od anemije pati svaka druga žena i oko 40 odsto djece predškolskog uzrasta, a zanimljivo je da su neka istraživanja pokazala da je sadržaj gvožđa u većini jestivih insekata jednak ili veći u odnosu na govedinu – objašnjava naš sagovornik.

PODIJELI