Skandal koštao „Folksvagen“ više od 30 milijardi evra

0
222
Troškovi koje je pretrpio „Folksvagen“ povodom afere u vezi sa emisijama štetnih gasova premašili su 30 milijardi evra nakon što je grupacija izdvojila još milijardu evra za pravne rizike, navodi se u danas objavljenom izveštaju o poslovanju u prvom kvartalu.

Ukupni iznos obuhvata troškove za advokate, isplate nadoknada i plaćanje ostalih vanrednih pravnih procedura, saopštio je Frank Viter, član odbora „Grupacije Folksvagen“ zadužen za finansije.

Ovaj iznos pokriva sve dodatne troškove koji se mogu predvidjeti u ovom trenutku, ali se ne isključuje mogućnost da će ih biti još, rekao je Viter, prenosi agencija DPA.

Većina troškova je rezultat isplata u SAD, nakon što je u toj zemlji 2015. godine izbio skandal jer se saznalo da je „Folksvagen“ ugrađivao nelegalan softver u svoje automobile da bi tokom testova prikrio stvarne emisije gasova.

Grupacija je suočena sa više od 60 hiljada pojedinačnih tužbi u Njemačkoj, a u većini se zahtjeva nadoknada. Investitori su optužili grupaciju da je suviše kasno objavila informacije o razmjeri finansijskih posljedica ovog skandala.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here