Skriveni gradovi u Evropi idealni za romantičan odmor (Foto)

0
799

Ukoliko ste u vezi ili braku, velika je vjerovatnoća da ste nekada posjetili Pariz, Veneciju ili Firencu. Ovi gradovi jesu romantični, ali i preplavljeni parovima, tako da nisu uvijek najbolji izbor. Mi vam zato danas predlažemo gdje se možete zaputiti ako ste zaljubljeni i želite intimnost i ušuškanost.

U nastavku teksta očekuje vas mini vodič za manje poznate gradove koje možete posjetiti u različitim periodima godine ili, zašto da ne, već ovog ljeta.

Githorn, Holandija

Ovo mjesto više podsjeća na seoce, nego na grad. Smješten je u sjevernom dijelu zemlje, i mnogi ga nazivaju Venecijom sjevera. Priroda je bajkovita, na svakom koraku su kanali i drveni mostovi, a kuće su pokrivene slamnatim krovovima. Dok šetate osjećate spokoj i tišinu, što je veliki plus, posebno turistima koji dolaze iz velikih, užurbanih gradova. Za romantične duše, tu su gondole za iznajmljivanje, te se možete prepustiti trenutku i uživanju udvoje.

Halštat, Austrija

Ovaj grad na jezeru nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vožnja brodićem po stakleno plavoj vodi, dok se oko vas spušta magla sa glečera Dahštajn, prizor je kao sa razglednice. Nalazi se pod zaštitom Uneska zbog bogate kulturne baštine. Tokom šetnje primjetićete crkve iz 12. vijeka, koje odolijevaju vremenu, zatim veoma posjećenu gradsku pijacu, i mnoštvo ušuškanih restorana sa zapaljenim svećama za večernje izlaske. Vrijedi napomenuti da se Halštat nalazi na sat vremena vožnje od Salcburga i tri od Beča, tako da odmor možete obogatiti i posjetom većim gradovima.

Taormina, Italija

Italija je uvijek odličan izbor za parove, jer je lepeza primorskih gradova koji pozivaju na hedonizam zaista široka. Međutim, posjeta Taormini, gradiću na Siciliji, predstavlja zaista posebno iskustvo. Nalazi se u stijeni, odakle se pruža nestvaran pogled na Etnu i Jonsko more. Krase ga ostaci antičkih ruševina, kao i uličice u kojima možete popiti najukusniju kafu. Čak i ako se odlučite da odsjednete u hotelu Belmond Grand Timeo, jednom od najpoznatijih na svijetu, i ne izađete iz svog apartmana, sve vam je oprošteno.

Aveiro, Portugal

U ovaj grad na zapadnoj obali lako ćete se zaljubiti. Kućice koje podsjećaju na slatkiše, građevine iz perioda secesije, zeleni vrtovi, te brodići koji plutaju kanalima, obećavaju puno romantičnih trenutaka. Aveiro nudi mnoštvo sadržaja za zaljubljene, te možete iznajmiti gondolu, organizovati piknik pod palmama na dokovima, ili uživati u kafiću uz omiljenu kafu i portugalska slatka peciva. S obzirom na to da je Atlantik pred vratima, možete se prepustiti sunčanju i kupanju na plažama sa zlatnim pijeskom.

Ansi, Francuska

Ovaj gradić smješten je u oblasti Alpa i okružen je bajkovitim planinskim prevojima. Kanali sa mostovima odličan su ambijent za fotografisanje, a za romantične momke koji vole da priređuju iznenađenja, i za prosidbu. Kaldrmisane ulice i blizina istoimenog jezera, pravi su izbor za duge šetnje dok se držite za ruke.

(citymagazine.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here