Skuplje brašno u RS?

0
1581

Cijene brašna bi ove jeseni mogle porasti, jer je zbog loših vremenskih uslova ovogodišnji rod pšenice u RS, ali i u cijeloj regiji, dobrim dijelom podbacio, upozoravaju iz Udruženju mlinara RS.


brasno-3Zoran Kos, predsjednik ovog udruženja, rekao je da, iako je tek početak septembra, mlinari, koji su u najvećoj mjeri orijentisani na uvoz pšenice, očekuju ozbiljan rast cijene ove, za njih osnovne sirovine.

„Jedna vreća brašna od 25 kilograma, tip 500, sada košta 15 KM. Ovo je trenutna cijena, međutim, sada je tek početak septembra, pšenica će zbog veoma loših vremenskih prilika sa 99-odstotnom izvjesnošću poskupjeti“, kaže Kos.

On je komentarišući velika osciliranja cijene sirove pšenice, koja je berzanska roba, podsjetio da je prošle godine tona iz uvoza na početku jeseni koštala 140 evra, dok je u januaru njena cijena skočila na 210 evra po toni.

„Mlinari iz RS najviše uvoze iz Mađarske i Srbije. Cijena tone mađarske pšenice je već sada dosegla 180 evra po toni. U Srbiji je trenutna cijena tone 160 evra, ali je sasvim sigurno da će se i u Srbiji cijena izjednačiti s Mađarima, jer je to njihova praksa“, kaže Kos.

On je konstatovao da trenutna domaća proizvodnja pšenice gotovo i ne postoji, tako da će domaći mlinari u ogromnoj mjeri biti orijentisani na uvoz.

„Ove godine ćemo sasvim sigurno uvesti i do 100.000 tona pšenice, što je značajno više u odnosu na prethodne godine kada domaći rod ne podbci kao sada“, kaže on.

Prema njegovim riječima, ostanak cijena brašna na istom nivou bi se u trenutnim okolnostima mogao nazvati pravim čudom.

I domaći ratari potvrđuju da je ovogodišnji rod pšenice u odnosu na prethodni manji u prosjeku za 30 i 40 odsto.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, rekao je da će ovogodišnji rod pšenice biti mnogo manji u odnosu na prošli, ali i da će kvalitet podbaciti, jer je veliki broj žitnica bio poplavljen.
Hjeb neće poskupljivati

Za razliku od mlinara i ratara, u pekarskoj industriji RS zasad nisu pesimisti i misle da ove jeseni i zime cijene hljeba neće rasti.

Saša Trivić, predsjednik Odbora pekarske industrije RS, kaže da je siguran kako uprkos mogućim oscilacijama cijene pšenice do poskupljenja hljeba u RS ipak neće doći.

„Trenutne berzanske cijene su za nijansu niže u odnosu na isti period prošle godine i mislim da će mlinari kupiti sasvim dovoljno pšenice po trenutnim cijenama, što bi trebalo da obezbijedi određenu stabilnost u vremenu pred nama“, kaže Trivić. On je istakao da se uprkos eventualnim promjenama cijene pšenice, ali i cijene hljeba tokom jeseni i zime neće mijenjati, odnosno da će vekna hljeba i dalje koštati između 1,20 i 1,30 KM./Nezavisne novine/

PODIJELI