SLUŽEN MOLEBAN PODRŠKE CRKVI I NARODU U CRNOJ GORI

0
441

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Prnjavoru služilo je juče u Hramu Svetog velikomučenika Georgija molebni kanon Presvetoj Bogorodici kao vid podrške pravoslavnoj crkvi i vjerujućem narodu u Crnoj Gori u borbi za očuvanje pravoslavnih svetinja.

Arhijerejski namjesnik prnjavorski protojerej – stavrofor Duško Drinić u izjavi Srni rekao je da su se vjernici prnjavorske i susjednih parohija i sveštenstvo sabrali na molitvi kako bi u Nedjelji pravoslavlja poslali simboličnu poruku o očuvanju jedinstva među pravoslavnim narodom.

„Naša crkva čini uspomenu i proslavlja dan kada je u IX vijeku pobijedilo pravoslavlje, odoljelo svim iskušenjima kroz koje je vijekovima prolazilo, a evo i dan – danas se javljaju iskušenja i ima onih koji napadaju Srpsku pravoslavnu crkvu i pravoslavnu vjeru. Mi smo se danas u našoj parohiji sabrali da služimo molebni kanon Presvetoj Bogorodici i na taj način damo svoj doprinos u borbi za očuvanje svetinja u Crnoj Gori i podršku našoj crkvi, našoj braći i sestrama koji se bore da očuvaju svoje crkve i manastire“ , rekao je Drinić.

On je napomenuo da je pravoslavlje kroz istoriju imalo iskušenja, stradanja, ali i vaskrsenja.

„Nadamo se da će i ova iskušenja koja su zadesila naš narod u Crnoj Gori biti prevaziđena i da će pravoslavlje i ovaj put pobijediti“ , rekao je Drinić.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvri da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori zbog čega se organizuju molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

/Srna/

PODIJELI