OSMOMARTOVSKOM PODJELOM KARANFILA POČEO MJESEC AKTIVIZMA

0
466

Udruženje „Romska djevojka – Romani ćej“ iz Prnjavora juče je druženjem sa sugrađankama i podjelom karanfila na gradskom trgu u povodu Dana žena počelo sa realizacijom sadržaja predviđenih tokom mjeseca ženskog romskog aktivizma.

Predsjednik ovog udruženja Snježana Mirković u izjavi Srni kaže da aktivnost koju sprovode unazad 10 godina upravo na današnji dan ima za cilj da ukaže na položaj žena u društvu, a posebno Romkinja.

Ona kaže da BiH ima odlične zakone, ali da ih treba sporovoditi u praksi.

„Sva naša djeca u Prnjavoru idu u u školu, uspostavili smo dobru saradnju sa institucijama, ali smo još uvijek nezadovoljni procentom zaposlenosti Romkinja, posebno na istaknutijim radnim mjestima. Bili bismo srećni kada bismo obrazovane Rome mogli vidjeti na boljim radnim položajima i više angažovane u političkom i društvenom životu“ , rekla je Mirkovićeva za Srnu.

Mirkovićeva kaže da položaj Romkinja kada se radi o diskriminaciji i stereotipima i dalje nije na nivou na kojem bi trebao biti jer osim u društvu i u porodici nisu u istom položaju kao muškarci, iako brinu o kući, djeci, možda čak i više zarađuju.

Ona je ukazala na podatak da još uvijek ima dosta lokalnih zajednica u BiH gdje se ništa ne radi po pitanju položaja Roma u društvu jer nema udruženja, aktivista ili medijatora koji bi mogli doprinijeti određenim promjenama.

Mjesec ženskog romskog aktivizma završava se 8. aprila na Svjetski dan Roma.

/Srna/

PODIJELI