SLUŽEN PARASTOS ZA SVE SRPSKE JUNAKE

0
1288

Svetom arhijerejskom liturgijom, osveštanjem tri nova zvona, pomenom i parastosom za poginule srpske borce od Kosova do posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata u Spomen-hramu na Vučijaku danas je u Prnjavoru obilježen Vidovdan.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Vlado Živković istakao je da je današnji dan prilika da se svi sa ovog područja prisjete da je na Vidovdan vođena istorijska bitka proboja Koridora.

“Sa područja opštine Prnjavor u proboju Koridora, za bitku života, poginula su 63 borca, a 113 je ranjeno”, rekao je Živković.

On je podsjetio i da je Spomen-hram na Vučijaku podignut u znak sjećanja na 623 borca sa područja ove opštine koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske.

U ovom pravoslavnom hramu danas je obavljen i čin osveštanja tri nova zvona, koji je predvodio NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem.

Kum hramovne slave i prvog zvona, darodavac najvećeg zvona teškog 500 kilograma, bio je načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić.

Ispred vjernika parohije, kum drugog zvona bio je Slaviša Milanković, a kum trećeg zvona i darodavac poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić.

IMG_1906

Nakon liturgije vladika Jefrem dodijelio je arhijerejske gramate Gatariću, Staniću, Milankoviću, te Radojici Kusiću.

Delegacije boračke organizacije i lokalne vlasti danas su prisustvovale i parastosu i polaganju vijenaca na grob komandanta odreda “Vukovi s Vučijaka” Veljka Milankovića.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here