Razmjena iskustava iz oblasti zaštite i spasavanja u Prnjavoru

0
738
ПРЊАВОР, 28. ЈУНА /СРНА/ - Представник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Драган Јовановић рекао је на почетку дводневног регионалног семинара у Прњавору о теми "Процјењивање и планирање у области заштите и спасавања" да је добро да се чују искуства из Србије, посебно након великих поплава 2014. године.

Predstavnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Dragan Jovanović rekao je na početku dvodnevnog regionalnog seminara u Prnjavoru o temi “Procjenjivanje i planiranje u oblasti zaštite i spasavanja” da je dobro da se čuju iskustva iz Srbije, posebno nakon velikih poplava 2014. godine.

“Imali smo izradu metodologije za procjenu rizika, koja se u tom trenutku nije pokazala adekvatnom. U međuvremenu smo radili na izmjeni i dopuni te metodologije koja se sada primjenjuje. Mislim da će naša prezentacija na ovom seminaru biti izuzetno važna za sve učesnike i lako primjenjiva”, rekao je Jovanović.

Predstavnik Uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Janković podsjetio je da se ovaj vid seminara organizuje regionalno i to u Kalinoviku, Prnjavoru i Novom Gradu.

On je istakao da ovakvi seminari doprinose unapređenju procjena i izradi planova u vanrednim situacijama.

“Razmjena iskustava sa opštinama i susjednim zemljama uz prikazivanje naučenih lekcija koje već postoje mogu doprinijeti dobroj pripremljenosti u slučaju eventualne krize bilo da se radi o poplavi, zemljotresu, požaru ili kombinaciji nekih od ovih rizika”, kaže predstavnik Danske agencije za upravljanje vanrednim situacijama /DEMA/ Šefik Muhić.

On je rekao da je uz aktivno učešće i razmjenu iskustava moguće doći do najboljeg mogućeg odgovora na rizike uz smanjenje ljudskih žrtava, spasavajući ljude, njihova dobra, okolinu i društvenu zajednicu sa kritičnom infrastrukturom.

“To ćemo uspjeti ako svi aktivni učesnici, u prvom odgovoru koji moraju dati, dobro procijene rizik, i ako se na bazi tih procjena pripremi izrada planova i drugih segmenata koji su bitni u oblasti zaštite i spasavanja. Na taj način ćemo sinhronizovati naše procjene, planove, vidjeti kako možemo biti dobro pripremljeni i za one nesreće koje se nikad nisu dogodile, a moguće su”, rekao je Muhić.

On je podsjetio da DEMA ima potpisan memorandum o razumijevanju sa BiH, Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom u okviru kojeg postoji saradnja u više različitih aspekata, od kojih je jedan razmjena znanja i iskustava u području upravljanja rizicima, smanjenja rizika u slučaju katastrofa i prirodnih nesreća velikih razmjera kada je potrebno da se spase ljudski životi, okolina, imovina i društvena zajednica u cjelini.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here