Šmit zvanično kandidat za Inckovog nasljednika

0
398

Njemački Bundestag upravo je glasanjem zvanično potvrdio kandidaturu Kristijana Šmita kao njemačkog kandidata za visokog predstavnika u BiH.

Time je od danas Šmit i formalno kandidat za ovu poziciju.

Kako saznaju Nezavisne, Vlada Njemačke je u proteklih dva mjeseca obavijestila sve članice Savjeta za implementaciju mira i ostale međunarodne partnere da Njemačka planira da predloži svog kandidata, ali bez navođenja imena, jer je Šmit formalno mogao postati kandidat tek nakon potvrde u Bundestagu.

Takođe, kako saznajemo, od početka je bio informisan i sadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko

Kako nam je rečeno, u medijima u BiH proteklih mjeseci bilo je mnogo špekulacija, na koje Njemačka nije mogla odgovoriti, jer Šmit formalno nije bio kandidat.

Kako saznajemo, Njemačka odbacuje špekulacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Šmitov dolazak dogovoren s Rusijom, da Vlada SAD nije bila obaviještena, kao i ostale špekulacije.

Kako nam je rečeno, Njemačka želi raditi s svima bez razlike u BiH na ispunjavanju 5+2 uslova za zatvaranje OHR-a, kako bi BiH što prije mogla biti primljena u EU.

Josip Juratović, član Bundestaga, pozdravio je odluku o imenovanju Šmita za kandidata visokog predstavnika u BiH.

“Pozdravljam odluku Bundes kabineta koji je potvrdio kolegu Christiana Schmidta za kandidata visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu ispred Njemačke! Čestitam”, rekao je Juratović.

/Nezavisne/

PODIJELI