Smrdibube gore nego ikad, invazija je u toku, ima ih bukvalno svuda: Da li su otrovne i koja je razlika između zelenih i smeđih?

0
400

Nema nikakvih preventivnih mera protiv ovih insekata, osim mehaničkih mera zaštite

Smrdibube

Ako imate tu sreću da živite blizu veće zelene površine, parka ili šumarka, moguće da vam je prethodnih dana i nedelja, to i preselo. Upravo u tom zelenilu kriju se smrdibube. Uvlače nam se kroz prozore, skriju se u veš koji sušimo napolju, pa ih nalazimo u džepovima pantalona i rukavima dukseva, a noću toliko zuje da ne može da se spava. 

 

Još ih zovu i smrdljive stenice, kupinove stenice, smrdljivi martin… Nema nikakvih preventivnih mera protiv ovih insekata, osim mehaničkih mera zaštite, navode iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju. Ali, svedoci smo da oni ipak pronalaze svoje načine da se uvuku na toplo.

To podrazumeva stavljanje mrežica na prozore, zatvaranje svih šupljina i pukotina oko prozora i vrata kroz koje se ovi insekti mogu u jesen uvući u stanove. U Beogradu smrdibuba najviše ima u delovima grada koja su u blizini većih parkova i šuma kao i u drugim delovima grada sa puno zelenila.

SMRDLJIVE I… NEUKUSNE

Smrdibube (heteroptera) je red stenica koji obuhvata oko 40.000 opisanih vrsta, rasprostranjenih širom sveta. Iako bezopasne po zdravlje ljudi, mnogi ih smatraju nepoželjnim zbog specifičnog mirisa koji ispuštaju kada su uznemirene, a po kome i nose naziv. Ovaj miris je svojevrsna “hemijska” odbrana od predatora kojima smrdibube stavljaju do znanja da su neukusne.

Smrdljiva supstanca se ispušta iz žlezda smeštenih u grudnom delu insekta. Miris može biti sličan korijanderu, a da li je nekom od nas taj miris prijatan ili ne, genetski je uslovljeno. Kod nekih vrsta smrdibuba, izlučena supstanca sadrži jedinjenja cijanida koja daju miris užeglog badema.

AKO STE ZABRINUTI ZA KUĆNE LJUBIMCE

Smrdibube nisu otrovne, ni za ljude, ali ni za kućne ljubimce. Ali, smrdljivi sekret iz njihovih žlezda može da iritira gastrointestinalni trakt pasa i mačaka. Ne postoje ozbiljni, dugoročni zdravstveni efekti ako neki od kućnih ljubimaca proguta ili sažvaće smrdibubu. Ova iritacija može da dovede do izazivanja povraćanja kod pasa i mačaka. Ostale iritacije koje se mogu javiti zbog sekreta smrdibuba su iritacija usana, desni, jezika i unutrašnjosti obraza kod pasa i mačaka.

Smeđa mramorna stenica (halyomorpha halys) poznata i kao mramorna smrdibuba, potiče iz Azije, gde nastanjuje područje Kine, Japana, Koreje i Tajvana. Na području Evrope je prvi put zvanično registrovana 2007. godine u Švajcarskoj, iako postoje podaci da je u ovoj zemlji bila prisutna već 2004. godine. Od tog perioda se veoma uspešno nastanila i na području Nemačke, Italije, Francuske i Mađarske.

Zbog svog širenja na druge kontinente, uspešnog prilagođavanja i šteta koje čini voćarskim, povrtarskim i drugim biljnim kulturama proglašena je za invazivnu vrstu. U Srbiji za sada ima ograničeno rasprostranjenje, ali se očekuje da će se u narednim godinama njen areal proširiti. Odrasle jedinke su smeđe boje sa karakterističnim tamnim šarama na gornjoj ivici abdomena i crno belim antenama.

HRANE SE JABUKAMA, KRUŠKAMA, PARADAJZOM…

Ovo je vrsta koja se hrani različitim vrstama gajenih biljaka, od voća i povrća pa do ukrasnog bilja i cveća. Poznato je više od  100 biljnih vrsta koje su hrana smrdibubama, između ostalih tu se ubrajaju jabuka, breskva, kruška, trešnja, malina, paradajz i dr. Oštećenja na biljkama nastaju nakon probadanja specifičnim usnim aparatom prilagođenjim za bodenje i uzimanje tečne hrane.

Osim što su štetočine biljaka, mramorne stenice predstavljaju i smetnju u kasno leto i ranu jesen kada, zbog hladnijih noći i jutara, u velikom broju ulaze u domaćinstva ljudi u potrazi za pogodnim mestom za prezimljavanje. U ovom periodu, otvoreni prozori na kućama i stanovima privlače smrdibube koje često uleću u njih i traže skriveno mesto.

TRAŽE MESTA PO KUĆAMA I STANOVIMA

Telo odraslih jedinki zelene smrdibube (palomena sp.) je svetlo zelene boje koja u jesen, pred hibernaciju, prelazi u tamno zelenu ili bakarno smeđu. Odrasle jedinke prezimljuju u kućama i na skrivenim mestima, a aktiviraju se na proleće, u maju. Hrane se različitim vrstama listopadnog drveća.

Palomena, zelena smrdibuba, Foto: Wikipedia/Susan Ellis, / © Bugwood.org

Pošto ove smrdibube ne predstavljaju zdravstveni rizik po stanovištvo, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju ne planira njihovo organizovano suzbijanje i uništavanje.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here