SNSD vratio većinu u Prnjavoru?!

0
378
Arhivski materijal

Savez nezavisnih socijaldemokrata u Prnjavoru, najvjerovatnije je povratio skupštinsku većinu – nezvanično saznaje TV K3 iz redova te stranke.

Informacija još nije zvanično potvrđena, ali se u skupštinskim i političkim kuloarima pominje povratak tri odbornika DNS-a u većinu sa SNSD-om.

U SNSD-u najavljuju u toku sedmice konferenciju za novinare, a u DNS-u danas nemaju zvaničnih informacija za javnost.

Nezvanično, kažu izvori iz te stranke, “odluka se očekuje u narednim danima”. Na tu odluku će, najvjerovatnije, uticati odluka Okružnog suda u Banjaluci od 28. 12. 2021. koji je smjenjenog predsjednika Skupštine opštine Prnjavor Željka Simića iz SNSD-a vratio na tu poziciju.

Iz Regionalnog odbora DNS-a nam je potvrđeno da će večeras biti održana sjednica Opštinskog odbora te stranke, na kome se očekuje konačna odluka o koaliranju u skupštinskoj većini.

U redovima SDS-a, koji je prošle godine formirao novu skupštinsku većinu od 16 odbornika (devet SDS-a, tri DNS-a, po jedan DEMOS-a, SRS „Vojislav Šešelj“, nacionalne manjine i nezavisni odbornik), za sada nema komentara.

Aktuelni predsjednik prnjavorske Skupštine Mirko Bukvić u telefonskom razgovoru potvrdio je da je odluka suda stigla, ali da “nije sud taj koji donosi odluku o predsjedniku skupštine, nego većina”.

Za sada nema odgovora na to da li će i kada će sjednica ponovo biti zakazana i da li je promjenjena skupštinska većina.

Odbornik nacionalnih manjina Brane Deket tvrdi da se u skupštinsku većinu sa SNSD-om ne vraća.

– Ja ne – kategoričan je Deket u kratkom telefonskom razgovoru.

Prema do sada dostupnim informacijama, u koaliciji sa SDS-om ostaju i odbornik Šešeljevih radikala Mićo Kondić, inače potpredsjednik Skupštine i odbornik DEMOS-a Mile Šljivić.

Podsjećamo, nakon lokalnih izbora 202o. godine, SNSD je prvi formirao skupštinsku većinu sa dotadašnjim koalicionim partnerima. Međutim, u aprilu prošle godine većinu je preuzeo SDS, zajedno sa DNS-om, DEMOS-om, SRS „Vojislav Šešelj“, odbornicima nacionalne manjine i nezavisnim odbornikom.

SNSD je od prošle godine ostao opozicija sa 13 odbornika – 11 iz SNSD-a i po jedan odbornik NDP-a i Socijalističke partije.

U maju 2021. godine smjenjen je SNSD-ov predsjednik Skupštine Željko Simić, a imenovan nezavisni odbornik, prije promjene većine član NDP-a, Mirko Bukvić.

Na mjesto potpredsjednika SO tada je imenovan i radikal Milorad Kondić, umjesto NDP-ovca Nebojše Todića.

Krajem 2021. godine Okružni sud u Banjaluci donio je odluku da Simića vraća na mjesto predsjednika, pa se priča o novoj promjeni skupštinske većine poklopila sa odlukom suda.

Mada, Prnjavoru ovo nije prvi put da se lome koplja oko skupštinske fotelje. Ako se vratimo desetak godina unazad, građani ove lokalne zajednice sjetiće se trakavice kada su se za fotelju predsjednika lokalnog parlamenta borila tri tadašnja odbornika.

Naime, od 2010. do 2012. godine, Goran Zemun (SNSD), Brano Žunić (PDP) i Željko Simić (SNSD) rotirali su se na mjestu predsjednika čak sedam puta, što odlukom tadašnjih skupštinskiv većina, što odlukom sudova.

I sada kao i tada, Prnjavor je u novu godinu ušao bez budžeta. Naime, SO Prnjavor je krajem decembra odbacila Nacrt rebalansa za 2021. a izglasala Nacrt budžeta za 2022. godinu, za koji se još uvijek ne zna kada će na skupštinske klupe.

(TV K3)

PODIJELI