Šokantan potez agenta Savjeta ministara pred sudom u Strazburu: Srbe stavila u fusnotu

0
443

“Srbi su etnička grupa čiji pripadnici mogu biti porijeklom iz Srbije ili iz drugih bivših sastavnih republika SFRJ, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Naziv ‘Srbin’ (na engleskom ‘Serb’ i kao imenica i kao pridjev) obično se koristi kada se misli na pripadnike etničke grupe, bez obzira na njihovo državljanstvo i treba ga razlikovati od naziva ‘Srbijanac’ koji obično označava državljane Srbije.”

Ovo se navodi u prevodu presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu “Fata Orlović protiv BiH” i to u fusnoti, što je prema riječima pravnog predstavnika Republike Srpske Slobodana Radulja nezabilježeno u pravosudnoj praksi. Radulj kaže da nije mogao sebi da dođe od čuda i zaprepašćenja kada je iz Kancelarije agenta Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Belme Skalonjić dobio presudu.

– Prvo što upada u oči je da presuda počinje tvrdnjom o srebreničkom genocidu, što nema apsolutno nikakve veze sa predmetom. Drugo, za 35 godina, koliko sam proveo u pravosuđu, nikada nisam vidio presudu sa fusnotom. Ni u domaćem, ni u stranom pravosuđu. I treće i najvažnije, fusnota ne postoji u originalnoj presudi na engleskom jeziku, što je posebno šokantno, jer se postavlja pitanje ko je to u Kancelariji agenta BiH za zastupanje pred sudom u Strazburu sebi dao za pravo da ocjenjuje ko su i šta su Srbi – kaže Radulj.

On ističe da će tražiti obrazloženje od Kancelarije, kao i da bi već danas trebalo da se sastane sa predstavnicom srpskog naroda u toj instituciji Vanjom Bjelica-Putina.

– Svakako ću tražiti obrazloženje od agenta, ali originalnu presudu sam dao na prevod ovlašćenom sudskom vještaku. Naprosto ne mogu da vjerujem da je neko bio toliko drzak da uradi ovako nešto. Do sada smo bili bosanski Srbi, a sad smo postali etnička grupa, ali u pežorativnom značenju – kaže Radulj.

On dodaje da je za ovo ponižavanje Srba odgovoran agent BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Belma Skalonjić, ističući da ne vjeruje da je fusnota slučajni lapsus.

– Prije bih rekao da je to svjesna namjera nekih krugova da Srbe od konstitutivnog naroda pretvore u manjinsku etničku grupu u BiH, što je na tragu nedavne deklaracije SDA – kaže Radulj.

Agent BiH juče je bila nedostupna, a Radulj podsjeća i na njenu samovolju i odluku da se ne žali na presudu, iako za to nije tražila ni mišljenje, a kamoli saglasnost Republike Srpske.

– Njeno obrazloženje da nisu ispunjeni preduslovi da se uputi zahtjev da Veliko vijeće suda u Strazburu razmotri presudu je nesuvislo, jer o tome da li su ispunjeni kriterijumi i da li će predmet pred Veliko vijeće odlučuju petorica sudija, a ne agenti pojedinih zemalja – kaže Radulj.

Rok do 1. aprila

U obrazloženju presude se navodi da tromjesečni rok za njeno izvršenje počinje da teče 1. januara 2020. godine. To znači da crkva u Konjević Polju mora biti izmještena sa zemljišta Fate Orlović najkasnije do 1. aprila naredne godine.

– Republike Srpska apsolutno ne bježi od sprovođenja presude, ali vjerujemo da neće biti posljedica ukoliko se zbog loših vremenskih prilika i činjenice da se to mora uraditi izvan građevinske sezone bude kasnilo sa izvršenjem presude – kaže Slobodan Radulj.

(Glas Srpske)

PODIJELI