ŠOKANTNO OTKRIĆE! Cigareta opasna po zdravlje i kad je UGAŠENA!

0
460

Naučnici su došli do veoma zanimljivog otkrića. Svaki opušak cigarete emituje gotovo 15 posto ukupnog nikotina koji sadrži cela cigareta, a štetne su količine nikotina prisutne i tokon dana nakon što je cigareta ugašena.

Naučnici Nacionalnog instituta za tehnologiju u SAD-u otkrili da su opušci od cigareta opasniji za ljudsko zdravlje nego se mislilo, zbog šokantne količine nikotina koja se u vazduhu stvara od njih još dugo nakon što je cigareta ugašena.

Naime svaki opušak cigarete, tvrde naučnici, emituje gotovo 15 posto ukupnog nikotina koji sadrži cela cigareta, a premda se iz ugašene cigarete većina hemikalija emituje u prva 24 sata, otkriveno je kako su štetne količine nikotina prisutne i nedelju dana nakon što je cigareta ugašena.

Pušenje

Ova su otkrića uznemirila i Australijance, pa je njihovo Veće za rak Queenslanda, stanovnike upozorilo na tu opasnost od već dogorelih cigareta.

– U Queenslandu nastojimo na zabrana pušenja bude u što više javnih objekata i prostora, pogotovo jer neki ljudi nisu svesni koliko na zdravlje deluje “sekundarno pušenje” – rekao je izvršni direktor Queensland Veća za rak Chris McMillan za Daily Mail.

– Možda mislite da ste decu zaštitili od dima ako ne pušite u automobilu kad su deca prisutna, ali dovoljno je štetno i kad je pepeljara u vrućem autu puna opušaka koji emitiraju štetne hemikalije – poručio je McMillan.

Naučnici su takođe otkrili da su opušci štetniji kad je vreme toplije.

– To znači da ako nedelju dana ne ispraznite pepeljaru, količina izloženosti nikotinu za nepušače može biti i duplo veća – rekao je rukovodilac istraživanja Dustin Poppendieck.

PODIJELI