Šokirali gledaoce: Rusija napala Estoniju, Njemačka i NATO kreću u odbranu

0
423

Ugledni njemački analitički TV program šokirao je svoje gledaoce kada je za vikend objavio lažnu vijest da su ruske snage ušle u jednu baltičku zemlju, prenosi RT.

Nije jasno da li je ovo to učinjeno kako bi se našli u centru pažnje, ili je cilj ipak bila neka vrsta propagande.

“Zajedno sa evropskim i njemačkim saveznicima, američka vojska se trenutno kreće kopnom, vazduhom i po moru kako bi došla do Estonije i protjerala ruske snage koje su napale tu zemlju, kao što su to uradile sa Krimom”, rekao je voditelj na njemačkom nacionalnom javnom servisu ZDF Klaus Kleber.

I dok su milioni gledalaca bili šokirani onim što se dešava i što posmatraju, voditelj je na kraju objavio da je sve bilo šala.

“Ne brinite. To nije tačno. Ovo je samo fantazija, ali i veoma realan scenario, zar ne?”, rekao je on.

Kleber je istakao da je ova vijest objavljena kako bi se ljudima stavilo do znanja da je rat neizbježan i da će Njemačka morati da brani i svoje najmanje saveznike kakva je Estonija.

Kod ovakve “šale” neumitno se postavlja pitanje šta bi se dogodilo kada bi neki ruski medij objavio sličnu informaciju, da je recimo NATO napao neki ruski grad.

Da li bi i to moglo da prođe kao šala ili bi to bilo shvaćeno kao provokativno novinarstvo, uz komentar da Kremlj neodgovorno podstiče tenzije?

(Telegraf.rs )

PODIJELI